27. feb, 2015

Grenzen

Schriftgeleerden

Zelf geloof ik er niet zo in, in die Godsgedachte van een persoonlijk tussenkomende God. Ik zie niet zo goed in dat daar iemand bezig zou zijn met een voor een alle miljarden muggenlarven te scheppen, die elke dag het ei ontsluipen, als dat verklaard kan worden door biologische processen. Naar mijn gevoel is er niets dat er op wijst dat God zou tussenkomen in de menselijke geschiedenis, tenzij door tot ons te spreken, en door datgene wat wij in Zijn naam doen.

Wat God doet, dat doet hij door tussenkomst van de mens, en wie iets denkt te doen in naam van God neemt een extra verantwoordelijkheid op zich.

Bril

Dit ongeloof belet me echter niet de diepere zin van het evangelie te zoeken, noch begeesterd te zijn door de Christusfiguur. We kunnen dat verhaal vandaag nog altijd lezen en het kan ook nu, juist in deze zinloze en wrede wereld, tot ons spreken. Het evangelie is nog altijd een van de mooiste verhalen ter wereld, al wordt er veel misbruik van gemaakt.

We moeten ons hoeden voor lieden die een jurk aantrekken of een hoed opzetten en die vervolgens in naam van God gaan spreken en handelen. Niemand kan of mag zich het Goddelijk gezag toe-eigenen. Kijk uit voor mensen die God een metgezel meegeven, zoals de Koran het uitdrukt, of voor mensen die “de naam van de heer hun god ijdel gebruiken.”

Degenen die menen uit naam van God te mogen spreken zijn meestal niet te vertrouwen.

Dat zijn de Schriftgeleerden en farizeeën van vandaag en Jezus achterna moeten we alles doen om hen te ontmaskeren.

Extreem

Er is in elke ideeëngemeenschap altijd een ranzige franje te vinden. Er zullen altijd mensen zijn die er genoegen in scheppen een extreme versie van het geloof te propageren.

Daar moeten we redelijke argumenten tegenover stellen en daarom moete we de juiste informatie verspreiden. Spreken over God moet mogelijk blijven, juist om het spreken in naam van God in te dijken. We mogen het geloof niet aan deze lieden overlaten en de godsdienst niet door hen laten kapen.

Jezus had geen hoge pet op van de Schriftgeleerden en farizeeën, die toegang hadden tot de kennis en de rijkdom en die zich ver boven het gewone volk verheven waanden, en die de wet naar de letter naleefden. Christus kijkt in de plaats liever naar de arme weduwe die een schamele penning kwam offeren.

 

 

Afbeelding: Christus beschuldigd door Farizeeën. Schilderij van Duccio di Buoninsegna