25. feb, 2015

Schande

Verlossing

Hoe Jezus Christus ons bevrijdde.

Het evangelie is een blijde boodschap, maar wel een die een tragedie bevat. Uiteindelijk zal het uitlopen op het happy end van de verrijzenis, maar voor het zover is, maken we de lijdensweg van de Heiland en zijn verschrikkelijke einde als gekruisigde misdadiger mee. Het is iets dat de verbeelding tart en die alle bakens verzet.

In vergelijking met wat vooraf ging, toen God overeenkwam met de jaloerse en toornige Jahweh, wordt God wordt nu Iemand die lijdt voor ons, iets waar vroeger geen sprake van was. De kruisiging van Christus vormt een schandaal dat de mensheid verbaast en uitdaagt. Hoe kan een schurk die aan het kruis is genageld, beweren dat hij de wereld zal verlossen?

Kwetsbaarheid

De God van het evangelie is een radicaal ander personage dan Die van het oude testament, of Die van de Islam. We zien hier voor de verandering een kwetsbare God aan het werk. Hij laat zich kennen als de vader van een eniggeboren zoon. Deze laatste is mens en God tegelijk, en zal uit eigen vrije wil door de dood heen gaan, omdat dit de enige manier is om een weg naar de verlossing te banen. 

Dat is de kern van de Christelijke boodschap. Het is een schandaal dat aanvankelijk tegen de borst stuit. God valt van zijn voetstuk en komt los uit zijn ongenaakbaarheid. Hij had dit gemakkelijk kunnen vermijden. Natuurlijk zou God in zijn almacht zoveel zonen kunnen scheppen als hij wenst.  Het punt is echter dat Christus is geboren, niet geschapen luidens het credo.

Opstanding

Dit is zeer betekenisvol en terzelfder tijd mysterieus. Jezus is geen schepsel, maar  God zelf. Dit is moeilijk aanvaardbaar  met name voor Moslims, maar je hoeft de goddelijkheid van Jezus Christus niet te aanvaarden om open te staan voor zijn voorbeeld en zijn woorden. Wat we dienen te onthouden is het offer dat hier voor ons gebracht wordt, dat ons de verlossing brengt, om ons in staat te stellen onszelf aan de aardse zelfzucht te ontworstelen.

God sterft door toedoen van het geweld dat de ene mens over de andere uitoefent. Het schandaal van het kruis loopt evenwel uit op het mirakel van de verrijzenis.

De dood schept de gelegenheid om het eeuwig leven te verwerven. Door Christus te volgen kunnen we aan de uitzichtloosheid ontsnappen. “Bemin uw naaste als uzelf,” en wees offerbereid. Door deze weg te kiezen kan de menselijke ziel de hoogste top van het bestaan bereiken, en zich uit liefde aan de ander geven, met kleine letter, en in een moeite door ook aan de Ander met hoofdletter.

 

 

Afbeelding: Juan deValdes Leal, Ecce homo, 1644