24. feb, 2015

Zorgliefde

Vrij

Bemin uw naaste gelijk u zelf.

Er komen aardbevingen voor, en tsunami’s, sneeuwstormen, ziekten en andere rampen. Die zijn er altijd geweest, en zullen altijd wel blijven komen. De natuur is ons niet per se gunstig gezind. De mens moet afrekenen met lijden, pijn en verlies. Om daar zin in te stichten, aan de hand van het geloof, vergt inspanning, want het gaat niet vanzelf, en de strijd is niet bij voorbaat gewonnen.

We kunnen proberen in ons dagelijkse leven de schepping een klein beetje draaglijk te maken met de bescheiden middelen die we hebben, door onze naaste lief te hebben en de boodschap van de openbaring, in ons geval de boodschap van het evangelie, in de dagelijkse praktijk te brengen. Dat is het enige dat we terug kunnen doen, maar dat weinige moeten we ook niet weigeren te doen, als we tenminste dit engagement op willen nemen.

Genade

Die inspanning kunnen we alleen maar opbrengen op basis van een vrije keuze. Vrijheid betekent dat deze keuze niemand opgelegd kan worden. Er kan in geloofszaken geen dwang bestaan. Elke poging daartoe is een vorm van geweld en dient belicht en aangeklaagd te worden.

Elk mens kan vrij kiezen al dan op het genereuze aanbod van de Goddelijke Genade in te gaan. We kunnen daar ja of nee op zeggen. Ja betekent dat we bereid zijn een ander waardensysteem toe te passen dan hetgeen meestal wordt toegepast, wat neerkomt op het recht van de sterkste. Nee betekent dat we gewoon doorgaan met ons eigen voordeel na te jagen.

Zwak

Het evangelie stelt het recht van de zwakste in, en de Islam doet in wezen niet anders. De openbaring roept op tot mededogen en solidariteit met de armen. Binnen de geloofsgemeenschap geldt iedereen als broeder en zuster van elkaar, zonder dat iemand meer dan iemand anders aanspraak zou kunnen maken op toegang te bron van het geloof en dat is God zelf.

De Christenen dienen het voorbeeld van Jezus Christus te volgen, die ook voor Moslims als een profeet geldt. Niet alleen dat hij ons een literaire erfenis heeft nagelaten, maar ook dat hij zichzelf gegeven heeft, en dat God in zijn persoon zijn trots heeft afgeslacht.

Jezus Christus is de kleine, zwakke en kwetsbare kant van de ongenaakbare God.

 

 

Afbeelding: Sir Anthony Van Dyck, Christus aan het Kruis, 1622.