10. feb, 2015

Proust

Versus Joyce

Twee uitersten

Marcel Proust roept bij mij gevoelens van deernis en tederheid op en is het toonbeeld van een kwetsbare schrijver.

Daartegenover kunnen we de onuitstaanbare James Joyce stellen die op mij een zeer onkwetsbare indruk maakt. Het is puur een indruk die ik heb, en die ik niet kan bewijzen, maar zo voelt het aan. De personages van James Joyce kunnen kwetsbaar zijn, maar hij zelf is het niet.

Proust en Joyce dat zijn tegenpolen in de literatuur evenzeer als Shakespeare of Tsjechov.

Leeserosie

Ik weet niet of de jongeren van vandaag nog veel literatuur lezen. Er is zeker wel een segment, maar hoe groot is dat? Er wordt minder papier gelezen, maar des te meer op het scherm. Wat zal dat over enkele jaren betekenen voor de literatuur, gezien de vluchtigheid en de korte aandacht-spanne die eigen zijn aan de elektronische media.

De klassiekers komen wellicht langs een achterpoort terug. Wist u dat je zomaar gratis en voor niets alle meesterwerken van de literatuur kunt downloaden en op je tablet lezen? De bijbel, Cervantes, de hele Goethe, Proust, Joyce sinds 2011 aangezien hij in 1941 is overleden. Zeventig jaar na de dood van de auteur verloopt het auteursrecht in Europa. Amerika heeft andere regels.

Zo gauw een boek public domain is geworden kun je het gratis downloaden en lezen. Voor jongere dingen moet je betalen. Dat idee is zo gek niet. We betaalden vroeger onze muziek ook, onder de vorm van platen, en onze literatuur ook, in de vorm van boeken.

Plannen

Intussen zit ik 20 jaar op het net, want ik ben in 1995 begonnen. Het wordt tijd dat het went.

Je krijgt ook op het internet meer en meer mensen die willen betalen omdat ze zelf willen kiezen wat ze lezen en de gratis humbug moe zijn. We krijgen nu het fenomeen van publishing on demand, waarbij de lezer als het ware een boek van een auteur kan laten drukken en thuis besteld krijgt binnen de twee dagen.

Het is opzienbarend hoe snel dat gaat en hoe goed de kwaliteit van de geleverde boeken is. Ik ben door dit verschijnsel zeer geboeid en ik sluit niet uit dat ik binnenkort met mijn ongepubliceerde en wellicht zelfs gepubliceerde romans de boekenmarkt zal betreden.