19. jan, 2015

Franse revolutie

Het gedicht hieronder verwijst naar de koningsmoord onder de Franse revolutie einde achttiende eeuw. Lodewijk XVI wordt er vel over bot in geportretteerd, want dat maakt het gedicht net zo dramatisch. Dat hij mager zou zijn geweest, strookt niet met een historische afbeelding uit die tijd, waar de vorst, aan de voet van het schavot, nog een onmiskenbare zwaarlijvigheid vertoont.

Volgens een bron op het internet mat de Franse koning, voor zijn onthoofding weliswaar, 1 m 92 wat voor die tijd meer dan behoorlijk groot was en zou hij in de tachtig kg hebben gewogen. We mogen veronderstellen dat hij ten tijd van zijn terechtstelling op zijn magerst zal zijn geweest, aangezien hij al enkele jaren zijn luxeleventje gedag had moeten zeggen. Zij het niet door moerassen maar met een paspoort dat hij van Danton had gekregen.

Dat hij als zwaarlijvig wordt afgebeeld, heeft alles te maken met de propaganda van de Franse revolutionairen die hem graag als weldoorvoed voorstelden, om de nadruk te leggen op het profitariaat van de adel en de monarchie.

De mysterieuze terzinen doen aan Talleyrand denken die net naar Londen was gevlucht om zijn vege lijf te redden.