30. jan, 2015

Hegemonie

Dominant

Als dat maar(niet) blijft duren.

Er zijn wellicht onvoldoende grondstoffen voorhanden om de hele wereldbevolking dezelfde levensstandaard te gunnen als die wij hier kennen. De ongelijkheid wordt noodzakelijkerwijze in stand gehouden door macht en geweld. We zijn ons als westerlingen onvoldoende bewust van deze onrechtvaardigheid, en we vinden het maar normaal dat we een onevenredig deel van de rijkdommen van deze planeet opeisen.

We verdedigen onze privileges met man en macht. Er bestaat in grote delen van de aardbol dientengevolge een sterk ressentiment tegenover het zogenaamde Vrije Westen, dat niet alleen voordeel uit zijn economisch overwicht put, hoezeer dat ook door China de laatste jaren wordt uitgehold, maar dat ook de normen en de waarden wil vastleggen en opleggen, en dat de media overheerst, en daardoor ook de taal.

Woord

De ongelijkheid betreft immers niet alleen een ongelijke toegang tot goederen en materiële voordelen, maar ook de ongelijke toegang tot de taal. Wie niets heeft of niets kan, komt niet aan het woord.

Dat niet alleen tussen landen, maar in elk land afzonderlijk. Ook onze landen herbergen een derde wereld, die wel eens de vierde wereld wordt genoemd, met armoede die van generatie op generatie wordt doorgegeven.

Af en toe is er wel iemand die eraan ontsnapt, maar dat is veel moeilijker dan wij ons kunnen inbeelden en chapeau voor degenen die het volbrengen, maar het blijft tot te zeldzaam. Uitzonderlijk is er een die het ver schopt, het meest nog in de sport en de muziek., werelden die minder doeltreffend door ongelovige blanke intellectuelen worden bezet, dan allerlei andere takken van de economie.

Darwin

Niet zelden zul je zien dat degenen die daar in slagen zo veel mogelijk deel proberen uit te maken van de bovenwereld, om de onderwereld te vergeten.

Onze maatschappij is volgens Darwinistische principes ingericht met survival of the fittest. Onze moderne maatschappij biedt meer kansen voor degenen die autochtoon, gezond en verstandig zijn. Met verstandig bedoelen we een bepaald soort intelligentie. Er zijn misschien wel mensen te vinden met een ander soort verstand dat niet minder mooi is, maar dat niet aangepast is aan de omgeving waarin we met elkaar wedijveren voor de beste hapjes.

Degenen die wat trager zijn, of die gebreken of nadelen zijn behept, zoals ziekte of geestelijke stoornissen kunnen op een houtje bijten. Onze samenleving geeft niet naargelang de behoefte, maar naargelang de prestatie, en het prestatievermogen is nu eenmaal sterk verschillend van individu tot individu.