29. jan, 2015

Clash

Cultuurschok

Zijn we dan zo verschillend?

De problemen ontstaan niet zozeer omdat de Islam zich zo ontzettend van het Christendom onderscheidt, want de verschillen zijn veel minder groot dan de meesten denken, aangezien het om twee loten van de zelfde stam gaat, al zijn er wel degelijk praktische verschillen onder meer wat het huwelijk betreft.

Je ziet trouwens dat er langs confessionele lijnen een politieke toenadering ontstaat tussen Islam en Christendom, op basis van gemeenschappelijke politieke belangen, nu de godsdienst op zich onder druk staat.

Het struikelblok is veelmeer dat de Islam zich niet zomaar neerlegt bij de werelddominantie van het ontkerstende ‘Vrije’ Westen, waar atheïsten en agnosten de plak zwaaien, en waar de gelovigen in vergelijking met nog maar vijftig jaar geleden, niet meer zo veel te zeggen hebben.

Expansie

Dat Vrije Westen heeft intussen zowat alle andere alternatieve samenlevingsvormen onder de voet gelopen en van de kaart gewist, China niet te na gesproken. Alleen de Islam geeft zich niet zo gauw gewonnen. Op zich gaat het om een bont allegaartje landen waar de mohammedaanse godsdienst een min of meer grote rol speelt in het dagelijkse leven en in de staatsinrichting. Elk land zal zich moeten aanpassen aan de moderniteit, waar de vooruitgang van de wetenschap en de technologie een grote rol in speelt. Dat is een evolutie die niemand kan terugdraaien en die voort gaat zolang de planeet het houdt.

Er is een grote verscheidenheid in de manier waarin diverse landen met de druk van de moderniteit omgaan, en hoe ze er zich toe verhouden.

Evolutie

De aanpassing verloopt niet altijd van een leien dakje. Dat veranderingsproces is nog volop bezig en is in sommige gebieden wellicht nog maar net begonnen. Er is in een aantal landen een generatie opgeleide, geletterde en mondige gekomen, wat geleid heeft tot de zogeheten Arabische lente.

Ik heb zeker geen nostalgisch verlangen naar de oude maatschappij die door godsdienstige normen werd overheerst, vaak met onderdrukking van de creativiteit tot gevolg, en miskenning van mensen met een  andere geaardheid. Ik mocht willen dat elk mens zou mogen genieten van de intellectuele vrijheid die wij normaal vinden, maar die zeer ongelijk is verdeeld over de aardbol en die in grote mate afhangt van onze materiële welstand.