26. jan, 2015

Farizeeën

Witgekalkte graven

Gij zult de naam van God niet ijdel gebruiken.

Elke beschaving heeft een centrale mythe, die van godsdienstige aard is. In de Abrahamitische godsdiensten berust deze centrale mythe op de openbaring die in de heilige schrift is vastgelegd. De behoeders  van dit erfgoed zijn de Schriftgeleerden die een priesterlijke rang of status verwerven. Het probleem is nu dat deze geleerden een kaste gaan vormen, en hun bevoorrechte toegang tot de teksten gebruiken om een bevoorrechte toegang tot God te claimen.

Dat doen ze om macht te verwerven en voordelen naar zich toe te halen onder het mom van bevordering van Gods woord. Uiteindelijk komt het tot een fenomeen dat Julien Benda het Verraad van de Klerken heeft genoemd. In het boek met die titel uit 1927 klaagde hij de intellectuelen aan die kozen voor nationalisme, xenofobie, racisme, marxisme en militarisme en tegen redelijkheid, rationalisme en internationalisme. Hij was een vroege voorvechter van de Europese gedachte.

Schriftgeleerden

Het verraad van de klerken is van alle tijden. Christus steekt de draak met de schriftgeleerden, degenen die de splinter in het oog van de ander zien, maar niet de balk in hun eigen oog. Zij die zich beter wanen dan degenen die geen toegang tot het geschrevene hebben en zich boven de gewone stervelingen verheven wanen. Witgekalkte graven zijn het volgens Hem. Matteus 23 is één tirade tegen de schijnheiligheid en de hypocrisie van de moraalridders van zijn tijd.

Mattheus 23:13 bijvoorbeeld: “Wee jullie, Schriftgeleerden en Farizeeën, huichelaars, jullie versperren de mensen de toegang tot het koninkrijk van de hemel. Jullie gaan er zelf niet binnen, maar laten ook degenen die er willen binnengaan niet toe.”

Vandaag

Zo zijn er in de Islam tal van valse Schriftgeleerden, en die zijn er even goed in de Christelijke landen. Mensen die denken te weten wat God heeft gewild, altijd er op uit anderen hun mening op te leggen, zonder daarom de consequenties in het eigen leven door te trekken.

Het is de mens eigen dat een dergelijke kaste ontstaat, en het is de plicht van elke eerlijke intellectueel om deze kaste telkens weer te ontmaskeren, zoals Jezus dat heeft gedaan.

Iedereen die denkt in naam van God te mogen spreken, doet God oneer aan en besmeurt de godsdienst.