24. jan, 2015

Verschil

Paralellen

Iedereen moet zelf maar zien.

Op verschillende plaatsen roept de Koran op tot tolerantie en eerbied voor de ‘mensen van het boek,’ d.w.z. de Joden en de Christenen, die over de Heilige Schrift beschikken.

"Zij die geloven, zij die het Jodendom aanhangen, de Christenen en de Sabiërs, die in God en de laatste dag geloven en die deugdelijk handelen, voor hen is hun loon bij de Heer en zij hebben niets te vrezen noch zullen zij bedroefd zijn." (Koran 2:62)

De Christelijke leer stelt dat God Adam en Eva hun zonde nooit vergaf. Deze zonde wordt overgedragen op alle nakomelingen, zodat elk kind met de erfzonde geboren wordt, die alleen door het doopsel kan worden weggewist. Jezus wordt gezien als degene die de mensheid van de erfzonde verlost. Dit verklaart de missioneringsdrang van het christendom, zodat de zielen die Chrisus (niet) kennen, van de verlossing niet verstoken blijven.

Vergiffenis

De Islam daarentegen gelooft dat God Adam en Eva hun zonde wel vergaf, nadat zij berouw toonden. Hier wordt elk kind geboren als een onbeschreven blad, begiftigd met verstand, gevoel en een elementair inzicht in goed en kwaad. Wie zich tijdens het leven laat inspireren door God, en zich volgens Zijn leidraad gedraagt, kan in het hiernamaals - mits de Goddelijke Genade - tot het paradijs toetreden.

Volgens de islam kunnen moslims die zich misdragen naar de hel gaan, terwijl christenen die leven volgens de hun geopenbaarde boodschap naar het paradijs kunnen gaan. Dat er verschillende godsdiensten bestaan wordt geacht de wil van God te zijn, en Hij zal op oordeelsdag wel uitleggen hoe de vork in de steel zat.

Gezonde wedijver

In afwachting daarvan draagt de islam mensen van verschillende godsdiensten op met elkaar te wedijveren in goede daden, dwz elk vanuit het eigen geloof het best mogelijk te doen om zo een rechtvaardige samenleving voor iedereen (zijnde het maatschappelijk doel van de islam) tot stand te brengen:

"... En als God het gewild had, zou Hij jullie tot één gemeenschap gemaakt hebben, maar Hij heeft jullie in wat jullie gegeven is, op de proef willen stellen. Wedijvert dan met elkaar in goede daden. Tot God is jullie terugkeer, gezamenlijk. Hij zal jullie dan dat meedelen waarover jullie het oneens waren." (Koran 5:48)

Het staat iedereen vrij te geloven wat men wil of ongelovig te zijn: "Wie het wil, die moet dan geloven en wie het wil, die moet maar ongelovig zijn." (Koran 18:29)

 

Bron: http://users.telenet.be/myprojects/peace/godsdienstvrijheid.html

 

Afbeelding: schilderij van Masaccio, werkelijke naam Tommaso di Ser Giovanni Casai, (San Giovanni Valdarno, 21 december 1401 - Rome, 1428)