23. jan, 2015

Eenheid

In veelheid

Er is een grote verscheidenheid van opvattingen.

De moslimgemeenschap is zelf verdeeld, en dat is wellicht maar goed ook. Er zijn vele manieren om de Islam te beleven. Het is nergens goed voor, en het is ook onmogelijk, de hele Islam op een bepaald model terug te voeren, dat dan het enige geldige zou zijn.

Eigenaardig genoeg komen de moslimfundamentalisten en onze Islamofobe westerlingen hierin overeen, dat zij de meest doorgedreven vorm de enige ware vinden, en aan anderen wensen op te leggen.

Persoonlijk kan ik me daar niet in vinden. Er is geen (tegenhanger van de) paus in de Islam en er is niet een enkele instantie die het laatste woord heeft. Er zijn wel bronnen van religieus gezag, maar niet een persoon of instantie die boven iedereen staat. Dat is juist de hele charme van de Islam, zoals ik die zie. Elk schepsel staat oog in oog met zijn Schepper en er bestaat geen bemiddelende instantie.   

Boek

De Schepper heeft de schepping, met daarin de schepselen geschapen, en heeft er een boek bij geleverd dat kan helpen om die schepping en het goddelijke plan dat er aan ten grondslag ligt, te ontcijferen en te verstaan. We kunnen zowel in de Schepping als in het heilige Boek, dat merkwaardigerwijs zelf ook een onderdeel van de schepping is, de hand van God ontwaren. Iedereen die dat wil kan naar God, of naar het Goddelijke toegaan, zonder daarom bij de hand te moeten worden genomen door een of andere religieuze instantie.

Mensen die daar niets in vinden, staat het vrij er geen acht op te slaan. Dat is mijn mening, en ik kan er mee leven dat niet iedereen dezelfde mening er over toegedaan is.

Vrijheid

Er is geen dwang in Islam.  Het is een religie van vrede, rechtvaardigheid, tolerantie en vrije keuze. De Koran geeft een aantal voorschriften over hoe men om moet gaan met mensen die ongelovig zijn, een ander geloof hebben of veranderen willen van geloof. Er bestaat volledige keuzevrijheid wat het geloof betreft.

De volgende twee verzen geven aan dat mensen niet gedwongen kunnen en mogen worden om moslim te worden. 2:256     “In de godsdienst is geen dwang …” en 10:99     “En als jouw Heer het had gewild, hadden wie er op aarde zijn allen geloofd, of kun jij de mensen dwingen gelovigen te worden?”

Nu is het wel zo dat er op vele plaatsen toch mensen zijn die menen in de naam van het Geloof dwang te mogen uitoefenen. Zij vergissen zich, en ze doen veel kwaad door van dreiging en geweld gebruik te maken.