22. jan, 2015

Dovemansgesprek

Welles nietes

Veel geblaat en weinig wol.

Je kunt de Islam leuk of vervelend vinden, maar daar schieten we niet mee op. We zullen toch een manier moeten vinden om onze samenleving op te bouwen. Dat er meer dan anderhalf miljard moslims rondlopen is een vaststaand feit, en dat ze in tegenstelling met vroeger ook meer en meer zichtbaar aanwezig zijn in onze Westerse samenleving, kunnen we ook niet meer terugdraaien.

Je kunt daarover mopperen, maar dat zal weinig aan de grondgegevenheden veranderen. Er zijn gewoon heel veel moslims op aarde. Die gaan heus niet weg. Waarom het nodig is die gigantische massa voortdurend te kwetsen en te beledigen, dat begrijp ik niet. Het is bon ton geworden om laatdunkend en geringschattend over hen te praten, de laatste tijd in naam van de vrije meningsuiting die hen wordt misgund.

Wereldheerschappij

In wezen is dat al lang geen godsdienstig conflict meer, en het wordt niet met religieuze argumenten gevoerd. Het is een wereldwijd conflict tussen globale gemeenschappen die wel op godsdienstige gronden van elkaar verschillen, maar die zich van politieke en militaire middelen bedienen om elkaar te bestrijden. Er zit een koloniale geschiedenis aan vast, en ook de geschiedenis van de Jodenvervolging en de oprichting van de staat Israël spelen daar een rol in. Het is een geopolitiek element van formaat geworden.

Ieder chronisch conflict heeft twee verhalen. Elk van de twistpartners heeft een selectief geheugen en onthoudt uit de geschiedenis  alleen datgene wat van aard is om het eigen gelijk te staven. De inzichten aan weerskanten van de kloof zijn radicaal tegengesteld en dat maakt het gesprek er niet gemakkelijker op.

Spits

In plaats van naar een compromis te evolueren lijkt het erop dat de standpunten nog meer verharden en de polarisatie toeneemt. Het lijkt er dus op dat de situatie nog verslechtert. De discussie wordt overheerst door extremistische en fundamentalistische opstellingen aan weerskanten van de barrière. Wij hebben onze rabiate Islamhaters en zij hebben hun onverzoenlijke fanatici. De gematigde meerderheid die in de twee kampen bestaat, wordt zodoende gehinderd om tot evenwichtige en redelijke oplossingen - die wel degelijk mogelijk zijn - te komen.

In deze strijd kunnen hun extremisten zich meten met onze extremisten, en de gematigde krachten, waar ik mezelf toe reken, kunnen alleen met toenemende verbijstering toeschouwen.