20. jan, 2015

(On)verdraagzaamheid

De gouden regel

Doe een ander niet aan wat je niet wilt dat jou wordt aan gedaan.

Wanneer mensen vervolgd worden om iets wat ze zijn, dat ze niet hebben kunnen kiezen en waarvan ze zich op geen enkele manier kunnen ontdoen, dan is dat hemeltergend en onverdedigbaar in welke culturele context ook en onder welke religieuze pretext ook.

We moeten ons altijd en overal tegen wreedheid en bruut geweld verzetten. Of we dat doen op basis van een humanistische of godsdienstige overtuiging maakt niet uit. Het is een ingesteldheid waar iedereen zich kan in vinden, uit welke hoek je ook afkomstig bent.

Integrisme

Geen enkel geloof en geen enkele ideologie kan het doden van mensen omwille van hun ras, geaardheid of geloofsovertuiging rechtvaardigen. Ik heb geen enkele sympathie voor wat voor soort extremisme dan ook. Ik voel me verwant met de Islam en kan mezelf met enige goede wil een moslim noemen, maar ik ben een lauwe moslim zoals ik ook ooit een lauwe christen zijn.

Lauw in die zin dat ik geen enkele behoefte ervaar anderen van mijn mening te overtuigen. Ik wil daar graag over praten, maar dan alleen op een open en gelijkwaardige manier. Persoonlijk geloof ik niet zo in een barmhartige God, maar ik kan wel goed werken met dat concept, en ik kan me van godsdienstige taal bedienen om nader tot de mensen te komen, die zich aan mijn zorgen toevertrouwen.

Daar zijn heel veel moslims bij, en ik vind het prettig met deze groep om te gaan.

Tegenstelling

De laatste jaren zien we echter een groeiend wantrouwen ontstaan volgens een breuklijn die zich oorspronkelijk op de tegenstelling tussen allochtoon en autochtoon bevond, en die nu meer en meer een stellingenoorlog voor of tegen de Islam aan het worden is. Ik vind dat bijzonder jammer en niet het draagt niet bij tot een betere samenleving, wel integendeel.

De Islam wordt vanuit bepaalde hoeken meer en meer gedemoniseerd. Omgekeerd wordt de moraal van het vrije westen vanuit de Islamwereld, zeker in een aantal landen waar de Islam de meerderheid uitmaakt, verketterd en aan de kaak gesteld.

Na het einde van de koude oorlog is dit het ideologisch conflict van de nieuwe eeuw, die intussen vijftien jaar oud is. Het is een conflict dat me raakt en dat me ondervraagt. Het is wellicht een van de belangrijkste vraagstukken van onze tijd, en we zijn wel verplicht om erover na te denken, teneinde oplossingen te vinden voor een probleem dat iedereen aangaat.

 

 

Afbeelding: Ayatolla Ruhollah Khomeini is een historische spilfiguur in de moderne islam.