19. jan, 2015

Homohaat

Evangelisme

We zijn daarom niet beter dan de anderen.

Wanneer homoseksuelen in Oeganda gediscrimineerd, geschoffeerd en vervolgd worden, voelen wij ons daar in Europa niet bijzonder verantwoordelijk voor, zelfs niet als we vernemen, dat een dergelijke onmenselijke houding niet geïnspireerd wordt door de traditionele waarden van de Afrikaanse samenleving, zoals sommigen willen doen geloven, maar veel meer het gevolg is van de haat die door Amerikaanse fundamentalistische protestanten gezaaid wordt.

Dat zijn in wezen Christenen die voorzien van een achterlijk gedachtengoed en veel middelen uit een rijk Christelijk land komen, en zich naar Afrika begeven omdat hun kortzichtige en stompzinnige denkbeelden daar in de heersende onwetendheid een vruchtbare voedingsbodem vinden. We hebben het gevoel dat het homofobe extremisme van de Evangelische kerken geen onderdeel uitmaakt van de essentie van het christendom.

Fundamentalisme

Bovendien bestaat nu ook het overheersende gevoel dat het christendom geen wezenlijk deel (meer) uit maakt van onze westerse beschaving.

We voelen ons als Westerlingen niet aangesproken door de excessen van onze extremisten, waarvan we het gevoel hebben dat ze onze gemeenschappelijke waardenpatroon verlaten. We zijn vergeten dat ooit de apartheid werd verdedigd op basis van de bijbel en allerlei andere literaire bronnen, die deel uitmaken van het westerse erfgoed.

Omgekeerd stellen we onbewust wel alle moslims verantwoordelijk voor de excessen die in de naam van de Islam begaan worden. We hanteren daar ongewild een dubbele moraal.

Voor ons zijn de die haat stokende predikanten een uitzondering, een aberratie en een ontsporing die genen deels onze waarden weerspiegelt, hoe christelijk die ook mogen zijn.

Uitvlucht

Het is een voorbehoud dat we de moslims niet gunnen.

We horen de hele tijd mensen in gesprekspanels tijdens praatshows op de televisie beweren dat het geweld en de onverdraagzaamheid deel uitmaken van het DNA van de Islam. Vele kijkers zullen dat klakkeloos geloven, en de beelden van de wreedheden en onmenselijkheden die sommige schurken in  naam van de Islam begaan, zullen dat in hogen staven.

We vergeten dat de Islamwereld minstens zo uitgestrekt en gevarieerd is als de christenwereld. Er bestaan veel verschillende manieren om als moslim in de wereld te staan. Overwegend zijn dat vredelievende manieren, en het zal een omgekeerd effect sorteren als we dat gegeven in de wind slaan en de Islam altijd alleen maar op zijn excessen afrekenen.

 

 

Afbeelding: Uganda Gay Pride 2012, fotograaf onbekend.