15. jan, 2015

Variabel

Naargelang

Een Frans artikel heeft het spottend over vrije meningsutiing ‘à géométrie variable.’

Systematisch kwetsen komt neer op het oproepen tot haat, en dat heeft de wetgever terecht verboden. Het principe wordt echter niet in gelijke mate op iedereen toegepast, zeker niet in het huidige klimaat.

De Franse komiek Dieudonné heeft dat aan den lijve ondervonden. Hij diende zich in het verleden al een aantal malen voor de rechter te verantwoorden wegens vermeend antisemitisme en is nu weer opgepakt, en intussen weer uit de voorlopige hechtenis vrijgelaten, in afwachting van het proces ten gronde.

De vrijheid van meningsuiting geldt blijkbaar niet voor mensen die het niet eens zijn met de waanzin van de dag.

Siné

In 2008 maakte Charlie Hebdo zich schuldig aan het abusief ontslag van een medewerker, gekend onder zijn nom de plume ‘Siné,’ die een antisemitische uitspraak zou hebben gedaan in de kolommen van het weekblad. Uiteindelijk zou het smartgeld oplopen tot 90.000€

Het zijn maar twee anekdotes die aantonen hoe soepel met de vrijheid van meningsuiting wordt omgesprongen. Overal waar je maar kijkt, worden twee maten gehanteerd en de desbetreffende moraal is kamerbreed dubbel.

In de internationale reactie die nu op gang is gekomen naar aanleiding van de terreur in Parijs mogen we ons er aan verwachten dat niet alleen de vrije meningsuiting maar ook de privacy van de burger de nek wordt omgewrongen. Overal gaan stemmen op voor meer controles en inperkingen van de persoonlijke vrijheid.

Antisemitisch

Ik heb intussen ontdekt dat Charlie Hebdo in het verleden ook wel antisemitische cartoons heeft gepubliceerd, maar niets dat de vergelijking kan doorstaan met de systematische hetze tegen de Islam. Dezelfde Siné is later nog in opspraak gekomen voor antisemitische en islamofobe uitspraken.

Wat het antisemitische betreft, daar wordt hij op aangesproken en het wordt hem openbaar kwalijk genomen maar niemand schijnt in het geweer te komen voor zijn denigrerend en bedreigende taal aan het adres van de moslims. Dit toont aan dat de publieke opinie, bij monde van commentatoren en andere ‘opinion makers,’  zijn voorkeuren en zijn afkeuren heeft, en zich niet neutraal verhoudt ten opzichte van verschillende minderheden van vreemde origine.

 

 

Afbeelding: Dieudonné M'bala M'bala (Fontenay-aux-Roses, 11 februari 1966) is een Frans komiek en acteur die optreedt onder de artiestennaam Dieudonné .