13. jan, 2015

Grenzen

De welvoeglijkheid

Ook cartoonisten moeten aanvaarden dat niet alles zo maar moet kunnen.

De vrijheid van meningsuiting is een hoog goed, maar elke bevolkingsgroep heeft ook recht op respect en op gelijke kansen om zich te ontplooien en te ontwikkelen. Er bestaat een internationale consensus dat de vrijheid van expressie hoe dan ook ingeperkt moet en mag worden, met name wat de ontkenning van de holocaust betreft, alsmede het oproepen tot haat en geweld tegen een bepaalde categorie mensen, om wat voor groep het ook gaat.

Dat zijn uitingen die niet mogen. Zo komen allerlei groepen in het geweer die zich verzetten tegen het stereotiep en minachtend afbeelden van vrouwen, joden, homo’s of zwarten. Het Vlaams Blok is ooit als partij veroordeeld voor racistische stokerijen. Bij deze gelegenheid heeft de partij zich opgedoekt en zich verpopt tot Vlaams Belang.

Banden

Deze paar voorbeelden tonen voldoende aan dat de meningsuiting wel degelijk aan banden moet worden gelegd, met name als die ten koste zou gaan van een ander kostbaar goed, samenleven zonder geweld en iedereen gelijke kansen bieden.

Niemand waagt het nog vrouwen, joden, homo’s of zwarten te jennen. Dat kom onder meer omdat deze groepen al langer aan de weg timmeren en via hun emancipatiebewegingen zich met succes verzetten tegen discriminatie en beledigende taal. Dat is geen beperking van de vrije meningsuiting, dat is het vragen om respect.

Op een bepaald ogenblik is het ook niet meer grappig wanneer blijkt dat bepaalde individuen er onder te lijden hebben.

Zwarte Piet

Kijk naar de Zwarte Piet discussie in Nederland. De maatschappij is veranderd en er leven meer en meer zwarte mensen onder ons. We moeten dat feit eens erkennen en ophouden met beledigende stereotypen te onderhouden.

De vooruitgang van de moderne maatschappij vergt nu eenmaal van ons dat we met open vizier tegenover elkaar staan. Het klimaat wordt echter verpest door al het gezeur van mensen die vinden dat we nu alles moeten mogen zeggen. Blijkbaar telkens weer opnieuw, en het liefst met betrekking tot religieuze symbolen van de ander.

Ik weet niet of we dat moeten verbieden, in strafrechtelijke zin, maar het moet zeker mogelijk zijn dat groeperingen die zich aangevallen voelen bij de rechter hun beklag doen.