12. jan, 2015

Het recht op respect

Regenboogpiet

Vandaag gelezen in de Morgen

Onder de titel ‘Voor het recht op beledigen, tegen de tirannie van het zwijgen,’ breekt de zesenvijftigjarige Deense journalist Flemming Rose van de krant Jyllands-Posten nog maar eens een lans voor het recht op beledigen, zoals zijn titel het zegt. Het was dezelfde krant die in 2006 de kat de bel aanbond door flauwe maar beledigende cartoons over de geliefde profeet af te drukken.

Deze man heeft nog altijd niets ingezien, want hij stelt dat het bedrijf van de tekenaar vreedzaam is, en dat terreur daar bruut geweld tegenover stelt. Ik weet dat nog niet zo zeker. Dat van die terreur natuurlijk wel, dat het afschuwelijk is etc. Maar dat de cartoonist als onderdeel van de media zich van vreedzame wapens bedient valt te betwijfelen. Die media hebben een grote macht en die kun je maar best oordeelkundig gebruiken.

Wanneer je bepaalde bevolkingsgroepen doelbewust tergt en pest, gebruik je wel degelijk geweld.

Toegang

Het argument van vrije meningsuiting is aanvaardbaar onder twee voorwaarden: dat het beledigen voor alle bevolkingsgroepen in gelijke mate zou gelden, en dat al die groepen gelijke toegang tot de media zouden hebben. Die twee voorwaarden zijn naar mijn mening niet vervuld.

Moslims mogen terecht klagen dat ze de afgelopen tien jaar in West-Europa en meer bepaald in ons land meer dan welke andere groep ook in het verdomhoekje hebben gezeten. Er is geen andere religieuze of culturele groep te vinden die zo vaak het mikpunt is van geringschattende opmerkingen.

Taalgebruik

Vandaag de dag wordt niet meer gespot met vrouwen, homo’s en zwarten. We spreken niet meer van negers, en dat is maar goed ook. Het is onderdeel van de burgerzin die iedereen uit zijn opvoeding zou mee moeten gekregen hebben, dat we dit soort gevoeligheden van elkaar aanvaarden en dat we daar rekening mee houden. Daar hoeft geen censuur bij te pas te komen, alleen elementair menselijk respect.

Onze samenleving begint eindelijk wat mededogen te krijgen voor allerlei minderheidsgroeperingen, maar de moslims wordt een dergelijk respect onthouden. Zij moeten het bewijs leveren dat alles zo maar moet kunnen.

 

 

Afbeelding: regenboogpiet, bron: schminkengrime.nl