10. jan, 2015

Mario

Bestrafte spits

We meten met twee maten en wegen met twee gewichten.

 

De actualiteit werpt een schril licht op de fracturen in onze maatschappij, nu Frankrijk en de hele wereld de afgelopen dagen in de ban zijn geweest, eerst van de schietpartij waarbij de redactie van Charlie Hebdo werd uitgemoord, gevolgd door een ongeziene klopjacht en een dramatische ontknoping onder de vorm van een dubbel gijzeldrama.

 

Iedereen heeft de adem ingehouden denk ik, en allen hebben er de mond van vol. De moord op de redactie heeft intussen een indrukwekkende internationale reactie teweeggebracht, vaak onder de vlag van de vrije meningsuiting.

 

Vrijheden

 

Het is heel goed dat we ons realiseren hoe belangrijk de vrijheid van expressie is. We moeten niet in vadsigheid vervallen en er zo maar van uitgaan dat de vrijheden die we genieten eens en voor altijd verworven zijn. Er zullen altijd lieden zijn die deze vrijheden willen aantasten en we zullen ze altijd blijven verdedigen.

 

Aan de andere kant zijn er grenzen aan de vrijheid, in de zin dat we respect moeten opbrengen voor elkaar. We moeten ons afvragen of het wel nodig is dat we grote of kleine groepen in de samenleving systematisch kwetsen en beledigen. Een klein voorbeeld mag dit verduidelijken.

 

Super Mario

 

Net voordat het drama in Frankrijk losbarstte kreeg de Italiaanse spits Mario Barwuah Balotelli (Palermo, 12 augustus 1990) een fikse boete voor het delen, via instagram van een ludiek bedoelde cartoon die echter een storm van negatieve reacties ontketende. Balotelli verontschuldigde zich nog wel, maar het kwaad was al geschied.

 

Het gaat om een cartoon die het videogame figuurtje Super-Mario voorstelt, met als boodschap: “Doe zoals Maria, een Italiaanse loodgieter, geschapen door Japanse mensen die engels spreken, die eruit ziet als een Mexicaan, springt zoals een zwarte en munten verzamelt zoals een Jood.” Smakeloos wellicht, maar of dat nu zo erg is? Ik heb in mijn al slechtere grappen geweten.

 

Hoe dan ook is he iets waar niet mee gelachen mag worden. De Engelse voetbalbond FA laakt de "racistische ondertoon" van het bericht. Balotelli krijgt een schorsing van één wedstrijd (zondag tegen Arsenal) en moet ook een boete van ongeveer 29.000 euro betalen. Ik haal het maar aan als een voorbeeld van een beperking van de meningsuiting die blijkbaar breed wordt gedragen door de Britse bevolking. Ik heb toen niemand op de barricaden weten springen om de vrijheid van de kunstenaar te verdedigen.

 

Spotten met Joden, en hen voorstellen als grijpgrage geldgierigaards, mag niet en wordt bestraft. Spotten met de profeet Mohamed moet wel mogen. We delen hier met zijn allen een dubbele standaard van jewelste. Dat kan niet gezond zijn.