5. jan, 2015

Oog in oog

Ethisch appel

Het werkt aan de twee kanten.

In het gelaat van de ander vangen we een glimp op van God die er voorbijgegaan is, en die we Zelf nooit kunnen zien. God (mocht hij bestaan) kijkt ons aan door de ogen van de Ander.

Wanneer wij de Ander in de ogen hebben gekeken, nemen wij ongemerkt een stukje verantwoordelijkheid voor hem of haar op, om met Levinas te spreken. Dat is de basis voor burgerzin en medemenselijkheid. Het leven mag ons parten spelen, en we mogen van alles tegen komen,, maar er is in het omgekeerde geval toch ook telkens weer een Ander die er ons boven op helpt. En als het onze beurt is, moeten wij de Ander helpen.

Ik vind dat een heel goede afspraak die ik thuis heb geleerd, en die we met zijn allen wel wat meer zouden mogen toepassen.

Solidariteit

We kunnen ons wapenen tegen rampspoed en ongeluk door elkaar te helpen, of de hulp van anderen te aanvaarden. Dat is de beste manier om ons teweer te stellen tegen rampspoed en ziekte, ook als het om psychiatrische beelden gaat. Door solidariteit te betonen, kunnen we af en toe een kleine overwinning behalen op de zinloosheid en de dood.

Onze gefragmenteerde maatschappij heeft daar gedeeltelijke oplossingen voor die van de overheid komen, maar in de gaten daartussen, zie je hoe allerlei mensen zich gaan organiseren op originele manieren, ook al door toedoen van de elektronische communicatiemiddelen, om die nood aan menselijke betrokkenheid op te vangen, waar de zorgorganisaties geen antwoord op hebben.

De oplossing, en nu spreken we weer met Dirk De  Wachter, zal moeten komen van allerlei kleine initiatieven, die zich richten op hechting, engagement, solidariteit en gemeenschapszin.

Uitstoting

Dat is de beste manier om het hoofd te bieden aan de dreigende verbrokkeling van ons samenlevingsmodel dat steeds veeleisender en drukkender wordt. Er is straks geen plaats meer voor anders zijn, toch niet als het ten koste gaat van het de productiviteit en de winstcijfers, of pakweg de schoolcijfers als het de opvoeding van onze kinderen betreft.

Er zijn de mensen die de cijfers geven en er zijn de mensen die de cijfers krijgen. Als je aan het de ontvangende kant staat, kom je er gauw achter dat je geen goede punten krijgt voor aardig en eerlijk zijn. Het zijn de handige harrys, de gesmeerde smiechten en de goocheme meiden die met de prijzen gaan lopen.