11. nov, 2014

Amerika

Nieuwsgierigheid

Over het muurtje kijken.

Michel de Certeau reisde graag, en dan het liefst naar het nieuwe continent. Reeds in 1966 zien we hem in Brazilië gastles doceren, en vervolgens doet hij ook Mexico aan. In die landen gaat hij niet alleen om zijn eigen licht te laten schijnen, maar ook om te observeren hoe ze het ginder aanpakken.

Zijn leven staat in het teken van de ontmoeting met de andere, en steeds weer slaagt hij erin bij anderen het beste te vinden. Zo maakt hij in die jaren onder meer kennis met de verschillende vormen van christendom die het zonder priesters stellen, die in Latijns-Amerika gedijen. Hij stapt daar allemaal op af met een open geest en zonder geheven vingertjes.

Politiek

Natuurlijk komt hij er ook in aanraking met de bevrijdingstheologie in een tijd dat er in Brazilië nog de militaire dictatuur van Castelo Branco heerste. Ten tijde van de Vietnamcrisis komen we hem tegen in de Verenigde Staten waar de namen van Herbert Marcuse en Angela Davis op ieders lippen lagen.

Angela Davis, geboren in Birmingham (Alabama), 26 januari 1944) is een Amerikaanse filosofe, schrijfster en politiek activiste. Ze heeft in de jaren zeventig een tijdje in voorhechtenis gezeten in verband met de moord op een rechter, maar werd uiteindelijk vrijgesproken. In die tijd, waar links het bij jongeren nog voor het zeggen had, werd dat uitgelegd als een politiek proces, om een mondige en goed van de tongriem gesneden zwarte activiste het zwijgen op te leggen.

Tijdgeest

Persoonlijk kan ik me dat nog herinneren, die protesten en contestaties omtrent Angela Davis. Ik ben nog voor haar op straat gekomen als opschietende puber. Ik was op mijn veertiende al politiek bewust en ik voelde me aangestoken door vooral linkse idealen. Ik denk dat dit komt door een rechtvaardigheidsgevoel dat zo in het evangelie ingebouwd zit.

Ik denk echt dat ik Michel de Certeau zo goed versta, en zo goed kan volgen, omdat ik die katholieke opvoeding heb meegekregen, nog op de oubollige wijze van toen. Als je alle onzin ervan afhaalt die in de loop van de eeuwen aangekoekt is, ligt daar nog altijd een grondlaag van evangelische inspiratie, die toch een boodschap van liefde is, van eerbied voor de natuur en ontzag voor de medemens, in staat tot vergeven maar ook tot het verdrijven van de handelaars uit de tempel.