7. nov, 2014

Onderscheiding

Der geesten

Een beminnelijke man.

Peter Faber komt uit de kronieken naar voren als iemand die goed kon luisteren, zijn gesprekspartner op zijn gemak stelde, en steeds een of ander onverwachts licht liet schijnen op elk onderwerp dat aan bod kwam.

Luidens zijn tijdgenoten bezat hij in hoge mate de gave van de de “onderscheiding der geesten.” Deze theologische term behelst het vermogen van de mens om goede en kwade geesten in al hun verschijningsvormen te herkennen en er adequaat mee om te gaan. Al deze bovenaardse geesten beïnvloeden het menselijk gemoed en kunnen effecten veroorzaken die pas te begrijpen zijn als we weten welke geest hier aan het werk is.

Keuze

Dat onderscheid te kunnen maken, dat helpt een hele hap, aangezien onze opdracht erin bestaat met behulp van de goede geesten de juiste keuzes te maken, die ons leven in overeenstemming brengen met de Goddelijke heilige wil, en zodoende tot het diepste geluk leiden dat voor mensenzielen weggelegd is.

Ja dat was de opvatting toen, en het kan nu eigenaardig lijken maar in de zestiende eeuw was deze manier van denken niet zo uitzonderlijk.

Paulus

Het begrip “onderscheiding der geesten” is letterlijk afkomstig van Paulus van Tarsus, In zijn Eerste Brief aan de Corinthiërs, 12,10 spreekt St. Paulus over de speciale gave van de H. Geest om de verschillende soorten goed en kwade geesten die mensen bezielen te kunnen onderscheiden. In een opsomming van geestelijke vermogens die de rechtvaardigen deelachtig zullen worden klinkt vers 10 als volgt: (En een ander) de werkingen der krachten; en een ander profetie; en een ander onderscheidingen der geesten; en een ander menigerlei talen; en een ander uitlegging der talen.

Johannes

Johannes in zijn Eerste Brief, 4, 1-3 spreekt over een criterium om de geesten te kunnen beoordelen: het al dan niet beamen van de werkelijke incarnatie van Jezus Christus: ”Geliefden, gelooft niet een iegelijken geest, maar beproeft de geesten, of zij uit God zijn; want vele valse profeten zijn uitgegaan in de wereld.

Hieraan kent gij den Geest van God: alle geest, die belijdt, dat Jezus Christus in het vlees gekomen is, die is uit God;

En alle geest, die niet belijdt, dat Jezus Christus in het vlees gekomen is, die is uit God niet; maar dit is de geest van den antichrist, welken geest gij gehoord hebt, dat komen zal, en is nu alrede in de wereld.”