4. nov, 2014

Bezige bij

Voor het concilie

Michel de Certeau is geboren in 1925.

Mijn vader is geboren in 1927. Je zou van generatiegenoten kunnen spreken. Ze werden veertig ten tijd van het tweede Vatikaans concilie in de jaren zestig.

Rond die tijd is Michel de Certeau, gewapend met een grenzeloze nieuwsgierigheid en een uitzonderlijke werkkracht, bezig als docent en als uitgever van bladen. We leren hem pas goed kennen als hij redacteur wordt van tijdschriften omdat er zoveel materiaal uit die periode bewaard is, toen hij redactiedirecteur en uitgever van periodieken was.

Uitgeverij

Het is een aspect waar ik tot nu toe in deze uitdijende bespreking van het werk en het leven van onze Michel tot nu toe aan voorbij gegaan ben, maar het mag is eens gezegd; hij was een begenadigde uitgever.

Uit de keuze van de onderwerpen en uit de briefwisseling die uit die tijd met diverse auteurs bewaard is gebleven blijkt voldoende hoe hij toen al nieuwsgierig was naar alle vormen van gevorderd denken.  Hij stelde een groot belang in de mening van onderzoekers uit allerlei vakgebieden, en stimuleerde hij anderen tot het inleveren van artikels, waardoor hij de aanzet gaf tot verder onderzoek en reflectie.

Uit de droge chronologische opsomming van de voornaamste gebeurtenissen in het zestigjarig bestaan van ons onderwerp blijkt de breedte van zijn werkveld, en ondanks alle schijn, zijn onwrikbare trouw aan zijn oorspronkelijke religieuze roeping.

Afkomst

Michel is afkomstig uit het berglandschap van de Franse Savoie en stamt uit een adellijke familie die traditioneel ingesteld en zeer aan het katholieke geloof verknocht was. De vader had thuis twee zwepen klaarliggen voor zijn drie kinderen. Niet echt een vrolijke man, mogen we vermoeden.

Michel loopt school in het katholiek onderwijs en behaalt een licentie in de klassieke letteren, vooraleer hij op 19-jarige leeftijd in het seminarie treedt, waar hij aan zijn opleiding tot jezuïet begint in de hoop missionaris in China te worden. Daar heeft voorzitter Mao een stokje voor gestoken. Zijn levensdroom de blijde boodschap in het rijk van het Midden te gaan verkondigen, werd doorkruist door externe gebeurtenissen.