30. sep, 2014

Uitsmijter

 

Bedrogen

Leugen en bedrog in een relatie zijn een vorm van subtiele gewelduitoefening.

Pas als je erachter komt dat je om de tuin bent geleid, ga je merken dat de hele relatie nergens op gebaseerd is, en dat maakt de eigen inspanningen die je hebt gedaan om er iets van te maken, plotsklaps zinloos en belachelijk. Je voelt je bekocht en dat hakt erin.

De bedrogene kan zichzelf alleen maar verwijten een verkeerde partnerkeuze te hebben gemaakt, en het vertrouwen te hebben geschonken aan iemand die dat blijkbaar niet verdiende.

Dit is zeer pijnlijk, maar je kunt jezelf moeilijk verwijten dat je vertrouwen hebt geschonken aan je partner, omdat geen enkele relatie kan gedijen zonder een vorm van basisvertrouwen. Je laat iemand toe in je leven, in je intimiteit, in je lichamelijke sfeer, en je kunt alleen maar hopen dat je goed gekozen hebt.

Fout

Als dat niet zo is, dan zit er weinig anders op dan de stekker er uit te trekken en vast te stellen dat er niets meer aan te doen is. Het is een alles of niets fenomeen. Het vertrouwen is totaal of het is er niet. Vertrouwen komt te voet en vertrekt te paard. Wanneer je partner door de mand valt, is het vertrouwen weg en daarmee ook de geborgenheid en het plezier dat je er nog kunt in hebben.

Het is vaak het slachtoffer dat zich allerlei vragen gaat stellen en het geweten gaat kwellen, op zoek naar de dingen die je anders had moeten aanpakken of nalaten, terwijl de dader, voor zover we van slachtoffer en dader kunnen spreken, vrolijk doorgaat met zijn prettige leven en er met een nieuwe partner van doorgaat.

Dat zal je altijd zien.

Het zijn de brave en niet de stoute mensen die zich kwellen met schuldgevoelens. Dat voelt aan als een onrechtvaardigheid, maar zo is het wel. Je kunt dat alleen maar aanvaarden, niet veranderen.

Niet dat de dader de bewuste intentie heeft te schaden. Hij doet het vermoedelijk niet om pijn te doen, hij doet het omdat hij zijn eigen egoïstische verlangens wil involgen, en bij gebrek aan empathie met de oorspronkelijke partner. Ik denk dat het veeleer gaat om lichtzinnigheid, en de onmogelijkheid zichzelf iets te ontzeggen uit respect en liefde voor je wederhelft, iets wat we allemaal (zouden moeten) doen.

Nou als je zo iemand in huis hebt, kun je er maar beter zo snel mogelijk van afkomen. Het is een foute man en daar helpt niets tegen behalve verwijdering. Als er kinderen zijn, kan die verwijdering jammer genoeg nooit volledig zijn. Het belang van die kinderen speelt mee, en die moeten hun eigen relatie met hun vader kunnen aangaan.