29. sep, 2014

Arcadisch

 

Addertje

Het is niet altijd peis en vree.

Ik ben ervan overtuigd dat de partnerrelatie bijdraagt tot het psychisch evenwicht en de sociale integratie, als het een beetje goed is tussen de twee.

Ik heb nu het gevoel een stabiele basis gevonden te hebben, en een bron van rust en genot, wat ik in mijn vorige relatie misschien ook ooit wel had, maar het heeft niet lang geduurd, want het ging meer en meer ontaarden, en dat proces heeft veel te lang geduurd. Ik heb me al dikwijls gezworen nooit meer over hem te beginnen, die nare man. En zie, daar ging ik bijna weer.

Een reden te meer om wat ik nu heb, niet graag verloren te zien gaan. Het is natuurlijk niet altijd van haver tot gort vrolijk en blij zijn.

Horten en stoten

Zoals in elke huwelijksrelatie kennen we onze crisismomenten.

We zijn door moeilijke perioden gegaan. Het zijn niet zozeer de gelukkige als wel de moeilijke momenten die je samen hebt doorgemaakt, die de hand hechter maken en versterken. De doorstane ellende vormt een soort cement die mensen bij elkaar houdt.

Ik mag er niet aan denken dat er ooit een einde aan komt, en ik zou het niet graag willen meemaken.

Uit elkaar gaan is uiterst pijnlijk, zelfs als het om een foute man gaat. Het is een episode waar je doorheen moet, om het later beter te hebben. Het is beter in waarheid uit elkaar te gaan dan in leugen te moeten leven.

Verwijten

We moeten dat niet te veel als een mislukking of als een fout beschouwen.

Op een bepaald ogenblik blijkt dat de relatie geen levenskansen meer heeft. De neiging is dan altijd groot een schuldige te zoeken. Ja goed, wellicht is er iemand tekort geschoten die een aantal verwachtingen heeft beschaamd. Kan gebeuren.

Ik ken geen middel om dat te voorkomen. Het staat er niet bij geschreven wanneer je met iemand in zee gaat. The proof of the pudding is in the eating. Het bewijs van de taart is hem opeten. Hier is de pudding op een gegeven moment oneetbaar gebleken.

Erwin moet zich vooral niets verwijten en haar leven verder uitbouwen. En zich voorbereiden op een nieuwe organisatie van relatieleven.

Verraad slaat diepe en pijnlijke wonden. Vroeg of laat zullen die helen en plaats maken voor littekens.

 

Foto: SMAK Gent