28. sep, 2014

Eeuwig

 

Trouw

Alle große Unternehmungen haben ihre Krisen.

Het citaat komt uit ‘Mahagonny’ van Bertolt Brecht en Kurt Weil. Het kan niet elke dag goed weer zijn en in een relatie kan het ook als een bliksemen en hagelen. Je moet wel tegen een stootje kunnen.

Een goede relatie is er een waarin de een de ander niet uitbuit, waar de een over de ander geen geweld of bedrog uitoefent, maar waarin beide partners zich kunnen uitplooien, door zich aan elkaar te geven en een gezamenlijk project op te zetten en uit te bouwen.

De geborgenheid van de relatie werkt alleen maar als de intimiteit een voorrecht is, dat je aan elkaar voorbehoudt, en dat niet met anderen wordt gedeeld. Tenminste voor mij is dat althans zo. Erwin daarentegen is van mening dat seksuele trouw onnodig is, zoals we zagen. Dat mag voor hem zo wel zijn, maar voor mij zou het niet werken.

Duidelijkheid

Het moet hoe dan ook duidelijk zijn tussen de twee partners wat de afspraken juist inhouden. Voor Erwin was het zeer pijnlijk niet te weten wat hij nog van Abdel kon verwachten, omdat deze laatste geen duidelijkheid maar verwarring schiep. Wanneer blijkt dat de relatie niet voldoet aan verwachtingen waar je geen afstand kunt van nemen, kun je er maar beter mee stoppen.

Ik ben niet (meer) van mening dat elk huwelijk (of partnerrelatie) tegen elke prijs altijd maar in stand moet gehouden worden. Mijn persoonlijke voorgeschiedenis is niet van aard om me ergens op voor te laten staan. De relatie met mijn foute man heeft jaren te lang geduurd, en ik had veel eerder de moed moeten vinden er een einde aan te maken.

Opbouw

Zonder daar veel acht op te slaan, bouw je toch iets op als je lang  met elkaar optrekken.

Pas wanneer het voorbij is, kom je erachter. Iedereen die in een partnerrelatie leeft, zal wel eens crisismomenten meemaken, door toedoen van een uitwendige stressfactor, of van opwellingen die van binnenuit schijnen te komen. Iedereen zal wel eens erover fantaseren van partner te veranderen.

Het is niet omdat je samen bent, dat je verplicht bent ook samen te blijven, maar je moet toch maar eerst goed afwegen, of het met iemand anders beter zal zijn. Je weet wat je hebt, maar niet wat je krijgt.

 

Foto: SMAK Gent