26. sep, 2014

Fysiek

 

Er zijn.

Een vrijgezel gaat laat slapen.

Nadat het eindelijk afgelopen was met mijn foute man, ben ik amper twee jaar vrijgezel gebleven, om vervolgens toch weer in een relatie te sukkelen. Het is blijkbaar sterker dan mezelf. Ondanks alle voornemens voortaan vrijgezel te blijven was de drang te groot. Blijkbaar put ik een grote voldoening uit de geborgenheid van een relatie, en zelfs met een foute man zoals de vorige, blijf ik daar tegen beter weten in toch iets van stabiliteit en evenwicht in vinden.

De fysieke nabijheid, de lichamelijke tastbaarheid, het ‘er zijn’ van de ander leidt tot een gevoel van intimiteit dat ik niet graag zou willen missen. Ik vind het dan ook alleen maar billijk, dat daar een offer voor gevraagd wordt, en dat je met andere woorden toch een domein voor elkaar reserveert, waar derden niet mogen komen.

Diepgang

Als ze geen geborgenheid hebben, ga ik naar huis.

Alleen maar seks als basis van een relatie blijft nooit lang duren. En puur seks om de seks met anonieme contacten gaat ook gauw vervelen. De nasmaak is meestal bitter. Ik kan daar geen vervulling in vinden. Dit is geen waardeoordeel, en diegenen die daar behagen in scheppen, mogen dat gerust doen. Ik heb zo wat alles geprobeerd en ik ben zowat overal geweest waar je geweest moet zijn.

Er zijn best opwindende dingen te beleven. Het is altijd een keer leuk, maar als je dat probeert te herhalen is de smaak er gauw af. Ik heb blijkbaar een behoefte aan affectieve relaties, en als die er niet, te weinig of afgelopen zijn ga ik er naar op zoek, ook al zou ik het bewust anders willen. Veruit de meeste mensen hebben iets dergelijks denk ik, in die mate dat het als normaal mag worden beschouwd.

Tastbaar

We hebben er behoefte aan ‘er te zijn’ voor iemand, en dat iemand anders er voor ons is.

Niet dat het per se een huwelijksrelatie moet zijn. Hechte, intense en boeiende relaties kan ook op andere niveaus voorkomen, maar in een intieme relatie komt daar toch nog een dimensie bij. Het is de fysieke nabijheid van de ander in zijn naaktheid en zijn aanraakbaarheid die de huwelijksrelatie anders maakt.

Lichamelijke intimiteit is de basis van de geborgenheid die we onbewust altijd zochten.

 

Afbeelding: de aanbidding der drie koningen, Museum voor Schone Kunsten, Gent.