25. sep, 2014

Uit

Gedane zaken

Roger, over and out.

Wanneer het niet goed zit in een relatie kan het een grote opluchting zijn, wanneer het hoge woord er eindelijk uit is, en er een einde aan komt. Je kunt maar beter zekerheid hebben, ook als dat een onaangename zekerheid is, dan te moeten twijfelen en de hele tijd tussen hoop en wanhoop heen en weer geslingerd te worden. Het neemt veel van de onrust weg, als je weet waar je aan toe bent; hoe jammer het ook is.

Zekerheid

Het is altijd beter met een onaangename waarheid te leven dan met een aangename leugen. Zekerheid is niet des mensen, maar toch proberen we ons vast te klampen aan die paar zekerheden die we menen te hebben en die ons op elk ogenblik door de vingers kunnen glijden.

Iedereen zal wel zijn of haar manier hebben om de angst te bezweren en de onzekerheid in zekere mate te overwinnen. Ons werk, ons huis, onze relatie, ons gezin of onze familie. Onze godsdienst misschien voor degenen die er een hebben. De wetenschap. Wat dan ook, het is altijd mensenwerk.

Geborgenheid

De meeste mensen die ik zo kan waarnemen gaan voor zekerheid. Het is een basisbehoefte waarvan de vervulling de mogelijkheid schept van allerlei andere genoegens te genieten.

Zelfs toen  het slecht gaat zoals ten tijde van mijn foute man, bleef ik lange tijd toch liever binnen de zekerheid van de relatie dan de onzekerheid van het alleen zijn op te zoeken.

Daardoor heeft het in mijn geval toen veel te lang geduurd tot ik de knoop durfde doorhakken. Er kunnen allerlei redenen en ook drogredenen zijn om dat niet te doen, en pas wanneer het voorbij is, en het stof is neergedwarreld, kom je erachter wat voor een opluchting het geeft, eindelijk van die sores af te komen.

Dat een mens zich daar zo aan vastklampt, het is niet te geloven. Er komen daarbij allerlei gevoelens aan bod, zoals eer en plicht, en de ommezijde daarvan, schuld en schaamte. Angst om te kwetsen, maar uiteindelijk ook angst voor de eenzaamheid. In werkelijkheid viel dat ontzettend mee en die luttele twee jaar die ik als vrijgezel heb doorgebracht waren opwindend en boeiend.

 

Afbeelding: Museum voor Schone Kunsten, Gent