17. sep, 2014

Uit elkaar

Knipperlicht

Als puntje bij paaltje komt, zijn we toch allemaal alleen.

Tussen Erwin en Abdel gaat het van crisis naar crisis. Het is een knipperlichtrelatie geworden, wat alarmerend is, toch wat Erwin betreft. De hele tijd aan en uit, dat gaat op de zenuwen werken.

Uiteindelijk hebben ze maar besloten, er een einde aan te stellen. Wat doe je eraan? Je kunt daar weinig tegen beginnen, en als een relatie een keer dood is, kun je niet meer reanimeren.

Maar is ze wel dood, of met andere woorden, hoe kun je vaststellen dat er geen toekomst meer voor de relatie is?

Ik had Erwin net nog geduld aangeraden. Het kon ook gaan om crisismomenten, die je moet overwinnen. “Alle grosse Unternehmungen haben ihre Krisen.” (Citaat uit de opera Mahagonny van Bertolt Brecht & Kurt Weil).

Baan

Het gaat vaak om het vinden van de juiste afstand zoals we gisteren al zagen.

Die afstand ligt nooit helemaal vast, en het gaat als het ware en trilbewegingen om een centrum.  We kunnen dat verklaren door een blik op het zonnestelsel te werpen.

Door hun eigen snelheid gedreven vliegen de planeten omheen het middelpunt, de zon, die met haar zwaartekracht die hemelbaan voortdurend afbuigt. Dat ze niet naar beneden vallen en door de zon verzwolgen worden, hebben de satellieten alleen te danken aan het feit dat ze een eigen snelheid hebben.

Zoals elke planeet beschrijft de aarde een ellipsvormige baan om de zon, wat betekent dat het geen ronde cirkel is, maar veeleer een eivormige baan rond de zon, die we elk jaar afleggen.

Er komt een moment dat de minimale afstand bereikt is, het ‘perihelium,’ maar er komt ook een moment dat de maximale afstand bereikt is. Dat punt in de ruimte heet het ‘aphelium.’

Vergelijking

Is dat niet een mooie metafoor voor de menselijke partnerrelatie, dat we net als de planeten onderhevig zijn aan middelpuntvliedende en middelpuntzoekende krachten? Daardoor wentelen we om elkaar, op zoek naar elkaar en toch eraan gehouden niet tegen elkaar aan te stoten. In sommige gevallen is de eigen snelheid te groot en dan vliegt er een planeet uit zijn baan om naar het wijde heelal te ontsnappen. Zoals bij Erwin en Abdel gebeurd is.