16. sep, 2014

Afstand

Perimeter

Het is een kwestie van de juiste afstand te vinden.

Iedereen houdt afstand van de anderen, met inbegrip van de levenspartner. Er is altijd een bepaalde afstand waarbij je je comfortabel voelt. Nu al mag de afstand naar de levenspartner de kleinste zijn van alle mensen, er is toch nog altijd een minimale afstand nodig om beiden de kans te geven zich persoonlijk te ontplooien.

Voor Abdel is die afstand te klein geworden op een bepaald ogenblik. Hij heeft meer afstand willen nemen en uiteindelijk is die zo groot geworden, dat de breuk is uitgesproken.

Hij heeft dat even volgehouden, maar toen werd het toch te veel, wellicht te innig en te intiem. Blijkbaar is voor hem de tijd niet gekomen om die kant van zijn persoonlijkheid te verkennen.

Pijn

Ze zijn de hele tijd vrienden gebleven en zijn dat nu nog.

Voor Erwin was dat emotioneel de spitsroeden lopen. Voor hem mocht de afstand veel kleine zijn en wat vaker overbrugd worden. De communicatie liep verkeerd ook al omdat Abdel graag de dingen verbloemt om ten alle te prijze te vermijden de partner te ontstemmen.

Ik denk dat er pijn is aan beide kanten, al lijkt die aan de kant van Erwin veel dieper. Ik weet niet of we dat mogen vergelijken. Van de pijn van Abdel weet ik veel minder af, omdat ik met hem niet dit soort gesprekken heb. We weten wel onrechtstreeks dat er een grote pijn in het verleden is geweest. Het is niet iets waar Abdel graag over praat.

Diepgang

Wat ik wel denk is, dat Abdel iets mist wat Erwin wel kent. Ik schrijf dit eens te meer zonder enig gevoel van superioriteit uit te spreken.

Met alle respect denk ik dan dat de aanpak van Abdel in vergelijking met die van Erwin een zekere vorm van diepgang mist. De relatie met een partner, in goede tijden, verdiept zich naarmate de tijd verder schrijdt. Dat is niet alleen in partnerrelaties zo, maar in alle menselijke verhoudingen, zoals ook familie en vrienden. En zelfs vijanden.

Naarmate de verhouding blijft duren, komt er hoe dan ook iets vertrouwds, omdat je elkaar zo goed kent dat je de ander kunt ontcijferen. Het is niet meer dan billijk dat er een offer voor gevraagd wordt, en dat je met andere woorden toch een domein voor elkaar reserveert, waar derden ongewenst zijn.

Besluit

Het gaat er vooral om, het gevoel te hebben aan een gezamenlijk project bezig te zijn, met een vooruitzicht op een gezamenlijke toekomst. Dat perspectief op continuïteit is wel belangrijk vind ik. Zelf ben ik niet zo wild van een open relatie. Zo lang het goed gaat met iemand, komt het niet bij me op zelf nog aan seksuele contacten te doen. Ik vind het tamelijk rustgevend dat seksualiteit tot een persoon beperkt mag blijven. Zelf heb ik er niet meer zo een behoefte aan, moet ik eerlijk toegeven.