10. sep, 2014

Trouw

 

Gelijk oversteken

Welke afspraken maak je met elkaar?

Wat me bij Erwin en Abdel nog meer opviel, was het feit dat seksuele trouw geen vereiste was, en niet tot de afspraken hoorde tussen die twee. Het was nooit een twistpunt. Erwin maalt niet om seksuele trouw. In zijn vorige relatie, die  zo gelukkig was, was het toegestaan, er allerlei vluchtige seksuele contacten met anderen er op na te houden.

Ondanks zijn leeftijd, in de vijftig ter herinnering, is Erwin nog terdege seksueel actief, en hoe koestert niet de wens dit op te geven, zelfs niet voor een nieuwe relatie, aangezien dat in de oude ook niet hoefde. Zelf kan ik daar niet zo goed in komen. Ik ben zelf nogal van het trouwe type, en ik schaam me er niet voor, dat ik het ook wel prettig vind, met iemand om te gaan die ook zo in elkaar zit.

Jaloezie

Er gaat toch een dreiging uit van het idee dat je partner, allerlei seksuele avonturen beleeft en jij zelf zou dat dus ook kunnen doen. Dan zou ik toch bang zijn dat daar ergens iets moois groeit. Je moet elkaar al zeer diep vertrouwen en hopen dat de onderlinge band toch altijd sterker dan alle andere zal blijven.

Wanneer de verwachting van wederzijdse trouw beschaamd wordt, is het tijd voor de jaloerse reactie. Die is des mensen en iedereen wel bekend. Het hoort er gewoon bij. Er is een hemelsbreed verschil met de ziekelijke jaloezie, die overheersend kan worden en de relatie zelfs vergallen. Daaronder schuilt dikwijls een diepe verlatingsangst.

Huwelijk

Niet dat het op zich een garantie geeft, dat je afspreekt niet vreemd te gaan, zoals de meeste vaste stellen wel tamelijk vanzelfsprekend zullen vinden, naar ik vermoed. De monogame partnerrelatie is toch wel het overheersende model in onze contreien, denk ik, en ligt aan de basis van het huwelijk. Ontrouw is dan ook een wettige reden om te scheiden.

Noem me ouderwets, maar ik ben toch een aanhanger van die traditionele instelling. Ik was in mijn jonge jaren nogal libertair ingesteld, maar een eind in de dertig ben ik een groot voorstander van het huwelijk geworden, en pleitte er voor het open te stellen voor partners van een gelijk geslacht. Het is de enige oplossing die niet discrimineert in tegenstelling met allerlei mogelijkheden zoals samenlevingscontracten en geregistreerde partnerrelaties.

Voor mij behoort trouw tot de geborgenheid van een relatie, zelfs met een foute man zoals de vorige.