9. sep, 2014

Uit de onzekerheid

Overeen komen

Wat is het nou?

Op een bepaald ogenblik heeft Erwin de vraag aan Abdel gesteld hoe hij de verhouding zag en of er nog wel een relatie was. Er komt immers een moment, dat je maar beter duidelijkheid kunt hebben over het feit dat er geen relatie meer is.

Onzekerheid inzake de liefde is zeer moeilijk te dragen en een mens wil vroeg of laat toch eens weten of bepaalde gevoelens wederzijds zijn. Zo lang je dat niet weet, word je de hele tijd heen en weer geslingerd tussen hoop en teleurstelling en de geest vindt geen houvast in deze rollercoaster van gevoelens die nooit tot bedaren komen.

Opgelucht

Wanneer je dan toch zekerheid krijgt, ook al is het resultaat negatief, voelt dat aan als een opluchting. Het neemt veel van de onrust weg, hoe jammer ook dat de relatie voorbij en afgelopen is.

Wanneer de knoop doorgehakt is, zal de hemel opklaren, en dan het verwerkingsverdriet van start gaan. Zo lang er nog hoop is, kun je niet rouwen en blijft de teleurstelling doorschrijnen zonder tot heling te komen.

Uiteindelijk is er toch een gesprek gekomen, waarin Abdel heeft moeten toegeven dat het geen toeval was dat ze de laatste weken elkaar veel minder hebben gezien. Hij voelt zich niet lekker bij de relatie zoals Erwin die ziet.

Relatie

Wellicht dat Abdel niet rijp is voor een relatie, in de betekenis van een stel te zijn, zoals wij dat zien, vaak maar niet altijd op basis van samenwonen. Dat laatste is niet essentieel.

Het gaat er hem veeleer om, tot een gevoel van gedeelde intimiteit te komen, op basis van een fysieke nabijheid, zo mogelijk met inbegrip van seksualiteit, maar terzelfder tijd ook veel breder dan dat, met aspecten zoals praten over gevoelens, samen tijd doorbrengen en plannen maken voor de toekomst.

Het komt er op neer dat die ene persoon toch altijd specialer zal zijn dan alle anderen. Dat gevoel moet je toch kunnen hebben, vind ik persoonlijk, samen met Erwin. Het is van essentieel belang om een gevoel van geborgenheid te kunnen hebben, en dat is toch een beetje de bedoeling. Misschien is het net dat wat Abdel zo beklemmend vindt.

Voor mij is het rustgevend, dat alle zoeken naar een partner mag ophouden, omdat er een is die een stukje zekerheid geeft.

 

Afbeelding: Fire Island