6. sep, 2014

Schaduwboksen

 

Hechtingsangst

Het bleef niet duren.

Erwin deed zijn beklag omdat bepaalde verwachtingen niet uitkwamen, die we samen met hem geheel legitiem vinden: elkaar regelmatig zien, afspraken nakomen, je woord houden, af en toe seks en tederheid, af en toe een vleug enthousiasme. Er zijn zo een aantal tekens te noemen die we allemaal wel kennen, waarop we onze relatie afrekenen, om te kijken of het goed is.

Iedereen zal wel af en toe die onzekerheid hebben, en zich afvragen of de relatie wel deugt. Het is een angst die absoluut normaal is. Erwin ving echter steeds meer signalen op, waaruit blijkt dat het enthousiasme niet wederzijds was.

Abdel

Nu is het echter zo dat Abdel iemand is die in zijn eigen werkelijkheid leeft. We kennen hem ook via een andere weg en kunnen het dus via twee zijden bekijken, wat de casus zo interessant maakt. Het is niet dat we hem alleen maar door de ogen van Erwin zien.

Abdel is best wel knap, en komt redelijk zelfbewust over. Dat is maar schijn want in werkelijkheid is hij helemaal niet zo stoer. Hij verleidt graag, en kan ontzettend innemend en aardig zijn, maar op een bepaald ogenblik is zijn aandacht op en raakt hij afgeleid. Hij gaat mogelijke bronnen van conflict graag uit de weg, en is bereid daarvoor de waarheid geweld aan te doen.

Abdel is namelijk niet in staat iemand teleur te stellen door iets te vertellen dat onaangenaam klinkt, wat ertoe leidt dat hij wel eens leugens vertelt, in de hoop aldus minder te kwetsen, bijvoorbeeld om aan een afspraak te ontkomen.

Je krijgt dan een soort rare communicatie waarbij Erwin altijd maar initiatieven voorstelt, waar Abdel nooit nee op zegt, maar die vervolgens om een of andere reden op basis van een smoes niet doorgaan.

Geschonden vertrouwen

Af en toe komt er een leugen aan het licht, en dat kan natuurlijk niet goed zijn voor het partnervertrouwen. Dit alles tot grote frustratie van Erwin, die zich van meet af aan sterk aan Abdel gehecht heeft. Dat moet je natuurlijk ook weer in het licht zien van de jarenlange gelukkige relatie die Erwin er met zijn overleden echtgenoot op heeft zitten. Erwin is iemand die zich graag hecht aan iemand als die aantrekkelijk en boeiend is. Het probleem ontstaat als het niet wederzijds is.

 

Foto: Uitzicht uit mijn kamerraam.