5. sep, 2014

Casus

 

Erwin en Abdel

Zeker ben je nooit.

Er schuilt in elke partnerrelatie wel altijd een onzekerheid, dat het mis kan gaan. Op een bepaald ogenblik kunnen de belangen uiteenlopen, of kan er een onaanvaardbare situatie ontstaan. Het hangt uiteindelijk alleen maar af van de wil van twee vrije persoonlijkheden of de relatie doorgaat of niet. Daar moet je aan werken.

Liefdesrelaties komen in onze moderne maatschappij doorgaans op basis van verliefdheid tot stand, maar die blijft niet duren, en het is dan uitkijken of er tijdens die periode ook andere banden groeien. Als het goed is zal de relatie zich verdiepen, en dat verdiepingsproces stopt nooit, zolang het goed blijft gaan.

Fout

Ik heb in mijn leven bijna twintig jaar een foute man gehad, vooraleer ik nu sinds tien jaar het geluk vond met een goede man. Wie weet loopt het ook ooit nog eens verkeerd. We zullen maar hout vasthouden, en we mogen nooit op onze lauweren rusten, maar die tien jaar maken het toch allemaal de moeite waard, zelfs die kwalijke jaren die ervoor zijn gekomen.

Het is niet eenvoudig om met iemand in zee te gaan. Ik zie om me heen toch heel veel mensen worstelen met het relatieleven. Er kan zo veel fout gaan dat het een wonder is, dat zoveel partnerrelaties en huwelijken blijven duren

Stel

Neem nu Erwin en Abdel, om ze maar zo te noemen.

Erwin is ouder, boven de vijftig, met een intellectueel beroep en een behoorlijk inkomen. Hij heeft een huwelijk achter de rug met een goede partner met wie hij jaren lief en leed heeft gedeeld en die twee jaar geleden gestorven is. De rouwverwerking is nog steeds bezig, maar het verdriet heeft zijn plaats gevonden, en het leven gaat verder.

Abdel is in de veertig en heeft Hiv, maar dat probleem is goed onder controle. Hij werkt in de luchtvaart op onregelmatige dagen en uren. Hij is een beetje een rolling stone, een rolkei die geen mos vergaart en behept met bindingsangst. Hij heeft in zijn leven geen lange relatie of huwelijk gekend.,

Er is een romance tussen die twee gekomen die een tijdje heeft geduurd maar die geen stand hield. We zullen het daar morgen over hebben.

 

Foto: Peter Finch, Murray Head en Glenda Jackson in  Sunday Bloody Sunday uit 1971.