4. sep, 2014

Evident

 

Blanco

We zijn nu aan het freewheelen.

Hoe beslis je nou waarover je gaat schrijven, als de vrijheid totaal is, zodat je over geen opdracht of missie beschikt? Er is niet echt een thema, dat zou staan te trappelen om besproken te worden. Op zo een ogenblikken ga ik eens terug kijken naar wat voor onderwerpen er de afgelopen maanden in de correspondentie zijn opgedoken.

De witte pagina is zo een vorm van het angstaanjagende niets die ik kan missen als kiespijn.

Het is altijd nuttig over een stukje bestaande tekst te beschikken om van te vertrekken, want met een lege pagina van wal steken is moeilijk. Het spreekt niet vanzelf om zo maar een twee drie een onderwerp te verzinnen, waarover ik iets zou kunnen vertellen, waarvan u hopelijk zegt, ‘ah ja, dat is leuk om weten.’

Vanzelfsprekend

Het is immers de bedoeling dat de lezer er op een of andere manier iets aan heeft.

Ik zit hier vaak dingen te vertellen, waarvan ik denk dat ze redelijk evident zijn. Allerlei bevindingen die ik er op na houd, zijn gebaseerd op mijn dagelijkse realiteit, in de praktijk en erbuiten. Zo kom ik tot uitspraken waarvan ik soms vrees dat ze water naar de zee dragen, maar waarvan uit de reacties soms blijkt dat ze soms een gevoelige snaar raken, of dat iemand dat verhelderend vindt.

Zelf weet ik dat niet altijd zo goed welke aspecten het zijn die opzien zullen baren. Daarom probeer ik gewoon niet te veel na te denken, en een en ander er zo spontaan mogelijk uit te flappen. Er zal dan hopelijk altijd wel wat zijn wat voor anderen interessant is.

Uiteindelijk zijn we de hele tijd op zoek naar de beste manier om met elkaar te communiceren.

Gesprek

In de huisartspraktijk is dat dagelijkse kost. Je probeert constant op allerlei manieren te verstaan en verstaanbaar te zijn. 

Elementen die voor ons als arts redelijk evident zijn, in die mate dat we er niet meer bij stil staan, kunnen voor de patiënt soms van essentieel belang zijn om te begrijpen wat er hem of haar overkomt. Dat angst gepaard gaat met lichamelijke verschijnselen bijvoorbeeld. Dat is zo iets dat voor mij vanzelf spreekt, maar voor vele zorgzoekers is dat niet het geval.

Ik ben nu al bijna drie jaar bezig met deze website. Aan onderwerpen geen gebrek, als ik er maar geen moet bedenken uit het niets, wanneer er geen directe aanleiding bestaat.

 

Afbeelding: Kristien De Neve