2. sep, 2014

Terugblik

 

Omkijken in verwondering

Ik heb deze titel al gebruikt, maar hij past weer.

Toen ik in 1993 na een aantal jaren werken voor de farmaceutische industrie, terug in het vak van huisarts stapte was dat wellicht met hangende pootjes, maar ik heb het me nooit beklaagd. Ik was opgelucht dat ik van al die valsheid en de haaienmentaliteit af was, die heersten in eerstgenoemde milieu. In de zorgsector is er ook wel valsheid, maar minder vicieus en niet in die mate. Er is niet die competitiedrang en die geldhonger.

Bikkel

Ambitie is wat mensen zo vals maakt in de industrie.

Ik had het niet in mij om daar in mee te komen. Ik zie dat wel vaker. Mensen die niet de nodige agressiviteit en gewetenloosheid in zich hebben worden een gemakkelijke prooi bent in de piranhavijver. Niet stout genoeg, ik zeg dat dikwijls. Niet egoïstisch, beenhard, inhalig en graaigierig genoeg om te overleven in die aquarium vol roofvissen.

Ik zie veel mensen met burn-out, met vaak gelijkaardige verhalen. ‘Blijven stoempen’ en oefen je ziel in egoïsme als je daar wilt overleven. Als je niet tegen de hitte kunt, moet je niet in de keuken gaan zitten.

Fout

Ik ben als jonge mens zeer vervelend geweest voor een aantal mensen en ik heb in mijn leven wellicht ook veel verkeerd gedaan. Ik denk met afschuw aan sommige daden, en naarmate de leeftijd vordert wordt de last zwaarder om dragen en verminderen onze krachten, maar dat neemt niet weg dat ik toch met een zekere trots op mijn parcours terugblik.

Nu ik mijn website heb, ben ik er grotendeels van mijn frustratie af gekomen, maar ik heb wel twintig jaar rondgelopen met een knagende wroeging dat ik het zo verknoeid heb met Angèle Manteau en Gerard Mortier om nog maar die twee te noemen, als twee goede feeën die aan mijn schrijverswieg zijn verschenen.

Als ik me een ding moet beklagen al die jaren is het wellicht dat ik te lang met de foute personen ben omgegaan, om te beginnen met mij foute man me bijna twintig jaar gekweld heeft.

Een glas te veel op en het werd een vuurberg van kwetsende opmerkingen. En zagen en en zaniken en zeuren, en zelfmedelijden. Afschuwelijk allemaal. Wat was dat een misselijke brij van beschuldigingen, vernederingen en beledigingen.

Streep eronder en nooit meer erover beginnen.