30. jul, 2014

Tentoonstelling

Verhouding

Die Marie-José, dat was me er eentje.

Zij was de zus van onze Leopold III, de koning van België, die aanleiding gaf tot de koningskwestie in jaren vijftig. Omdat zij de enige katholieke koningsdochter in Europa was, en Umberto de enige dit koningszoon, werd al snel beslist dat ze met elkaar zouden trouwen, en op de leeftijd van negen jaar wist ze dus al wie later haar man zou zijn.

Het werd een ongelukkig huwelijk. Rond 1937 had Marie José een verhouding met Benito Mussolini. Dit werd ontdekt in de memoires van Romano Mussolini, de zoon van Benito Mussolini. Marie José stierf op 94-jarige leeftijd in Genève aan longkanker. Zij werd op 2 februari 2001 begraven in de abdij van Hautecombe (Savoie, Frankrijk), waar ook haar man, die in 1983 was overleden, begraven is.

Maar goed, dit ter zijde en totaal niet ter zake doend.

Exhibiton

De tentoonstelling’Bricks and Butterflies” in de Belgische academie te Rome waarover we het in onze nieuwsbrief van deze maand hadden (zie ‘Per maand’ in het menu,), bestaat uit sculpturen, een tekenverhaal dat de belangrijkste idee erachter samenvat, namelijk ‘The Missing Object’ en een video.

Drie grote sculpturen zijn te zien op de gevel van het gebouw; een kleerhanger, een stoel, en op het dak, een vlinder.

Nabij de zijingang, die de publieksingang is, vinden we nog meer beeldhouwwerken: vier transparante muren op basis van ijzerdraad, bekleed met gedragen kleren, en de sculptuur ‘A person’. Binnen, in de inkomhal voor een monumentale spiegel, staat ‘The Missing Object.”

Dit object (0,50 x 0,50 x 0,50 m), dat er wel is, stelt een object voor dat er niet is. Het geeft eigenlijk een cubus weer die met stippellijnen getekend is.

Gemis

Het ontbrekend voorwerp, volgens Kristien De Neve kan voor elk van ons een verschillende betekenis hebben. Het kan een kunstwerk zijn dat vorm aanneemt in de geest, of een hunkering naar iets waar je niet de vinger op kunt leggen, de zoektocht naar het onzegbare en wat je daarover zeggen kunt, of gewoon een alledaags voorwerp waar we onze zinnen op gezet hebben.