13. jul, 2014

Roze pil

Kommer en kwel

We hadden het gisteren over antidepressiva.

Wat ik bij al die zorgelijke commentaren in de pers over de stijging van het antidepressivagebruik wel een beetje mis, is een teken van bezorgdheid over het welbevinden van de depressieve persoon in deze maatschappij. Het is niet zo dat iedereen toe komt snellen om te helpen als je in de put zit.

Wel integendeel, soms gaat het lijken of iedereen samen heult om je nog meer te kwetsen. Je krijgt allerlei verwijten naar je hoofd geslingerd, omdat de depressieve houding afkeer en agressie oproept bij de omgeving. Depressie leidt zodoende maar al te vaak tot isolement, wat de depressie alleen nog maar verdiept.

Ernst

In plaats van ons zorgen te maken over het lot van deze mensen, bekommeren we ons om de stijging van het budget dat voor antidepressiva wordt uitgetrokken. Intussen is de stijging wel zo ongeveer voorbij en de prijs is gedaald doordat de patenten verlopen zijn en de nieuwe middelen die tien jaar geleden nog zo duur waren, nu voor een redelijke prijs aan de man worden gebracht, maar de teneur blijft toch dat het niet goed kan zijn, al die pillen.

Het zou best wel eens kunnen dat we een grote vooruitgang hebben geboekt in het opsporen en behandelen van een maatschappelijk fenomeen dat veel lijden en leed met zich meebrengt. Dat mag wel eens gezegd, want vaak wordt de indruk gewekt dat deze middelen nodeloos voorgeschreven worden, dat ze misbruikt worden, of ook dat ze vanwege de farmaceutische industrie opgedrongen worden. Als er meer en meer antidepressiva worden voorgeschreven, zo deze visie, moet dat aan de agressieve verkoop van de farmaceutische firma’s liggen.

Gemopper

Het aantal depressieve patiënten is niet toegenomen, maar ze slikken wel langer, zoals we gisteren zagen, wellicht ook al omdat ze merken dat het gebruik van deze middelen de levenskwaliteit en het maatschappelijk functioneren verbetert, en omdat de nieuwe middelen minder storende bijwerkingen hebben dan de oude.

Hoe dan ook is depressie een belangrijke ziekte die niet weg zal gaan door over de uitgaven in de gezondheidszorg te mopperen.

 

Afbeelding: Albrecht Dürer, "Die Melancholie" (Melencolia I), 1514, Kupferstich, 24,1 x 19,1 cm, Wallraf-Richartz-Museum - Fondation Corboud, Graphische Sammlung, Inv.-Nr. 1298