12. jul, 2014

Roze bril

Zwartgallige episoden

Vanuit het standpunt van de huisarts.

Een onderzoek uit de huisartsgeneeskunde, op basis van een centrale computerdatabase, die een groot aantal diagnosen en voorschriften bevat van huisartsen overal te lande, die met het elektronisch dossier werken, komt tot de bevinding dat antidepressiva inderdaad veel vaker worden voorgeschreven, in vergelijking met 10 à 15 jaar geleden.

De stijging is niet te wijten aan een toename van het aantal depressies, aangezien het aantal diagnosen niet stijgt maar eerder daalt, maar het lijkt wel vooral te maken te hebben met een grote groep van patiënten die jarenlang antidepressiva gebruiken. Ze slikken die middelen langer door dan vroeger. Dit is wellicht mede te verklaren door de verminderde kans op neveneffecten van de recentere, en dus duurdere, antidepressiva.

Chronisch

De gemiddelde behandelingsduur is toegenomen.

Daar waar vroeger herhaaldelijk een episode gedurende enige tijd werd behandeld, lopen de episoden nu in elkaar over en tussenin wordt het gebruik van de antidepressiva niet gestopt. In plaats van episodisch zien we chronisch gebruik.

Dit is een vrij nuchtere verklaring voor de toename van de antidepressivaverkoop in het begin van het millennium. Niet dat er meer mensen antidepressiva nemen, wel dat de mensen die ze nemen, ze langer nemen. Daardoor worden er in de apotheek meer verpakkingen verkocht.

Apocalyptisch

Daaruit moeten we niet te gauw allerlei conclusies gaan trekken over de afbraak van de welvaartstaat of het uitzichtloze hedonisme van de moderne mens, die een radeloze consument is geworden, omringd door verleidingen en vooral angsten waar de reclame-industrie gretig op inspeelt.

Ik heb allerlei meewarige commentaren in de pers gelezen over onder meer de uitzichtloosheid van ons consumptiemodel. Het geluk zou nu te koop zijn in een blisterverpakking. Als de firma’s nu eens zouden stoppen met reclame maken, dan ging het probleem van het antidepressivagebruik wel weg.

Zo eenvoudig is het niet. Het is voorbijgaan aan het werkelijke leed dat door angst en depressie veroorzaakt wordt.

 

Bron: Intego-registratie bij huisartsen – www.intego.be 1 De stijging van antidepressivagebruik in de eerste lijn Carla Truyers, Stefaan Bartholomeeusen, Jan De Lepeleire, Frank Buntinx 

Foto: Amerikaanse publiciteit voor Zoloft (sertraline.)