11. jul, 2014

Farmacie

Apotheek

Niets is wat het lijkt.

Het zou wel eens kunnen dat ons Belgisch model, waarin meer voor een behandeling met geneesmiddelen dan voor psychotherapie wordt gekozen, zoals in Nederland, in wezen goedkoper is, om de eenvoudige reden dat psychotherapie zo duur is, daar psychologische begeleiding een arbeidsintensief proces is.

Of de resultaten daarom ook beter of slechter zijn, laat ik in het midden. Hoe dan ook hebben beide landen dezelfde stijging gezien wat de farmacologische behandeling van depressie betreft.

Toename

“Het gebruik van antidepressiva nam sterk toe (met 45%) tussen 2004 en 2012. De stijging was het sterkst tussen 2006 en 2008. De laatste jaren, sinds 2010, is deze toename slechts beperkt tot 4,6% wat een afvlakking betekent hetgeen een positieve evolutie is.”

Het licht ingekorte citaat is afkomstig van de website van het ‘Riziv,’ voluit het Rijks Instituut voor Ziekte en Invaliditeits Verzekering. Het is de officiële staatsinstantie die zich in België met de ziekteverzekering onledig houdt.

Dat de afvlakking een positieve evolutie betekent, staat vanuit hun standpunt buiten kijf, omdat de kosten voor antidepressiva in de jaren dubbel nul van deze eeuw geëxplodeerd zijn. Die storm is intussen gaan liggen en we kunnen opgelucht ademhalen.

Verklaring

Er heeft zich toen een dubbel fenomeen voorgedaan.

Aan de ene kant had je de introductie van nieuwe en daarom ook dure antidepressiva, met minder nevenwerkingen dan de vorige, en aan de andere kant een toename van het aantal mensen die voor depressie behandeld werd. Doordat er minder bijwerkingen zijn worden deze middelen ook langer doorgenomen.

Dat heeft elkaar vermenigvuldigd, en daardoor rees de kost voor de ziekteverzekering de pan uit. Dat ging de beleidsmakers opvallen en het leidde tot meewarige commentaren in de pers, met soms apocalyptische visioenen over de afbraak van de welvaartstaat en het onvermogen te lijden, vanwege de moderne mens.

 

Bron: https://www.inami.fgov.be/information/nl/studies/study61/pdf/studie61.pdf

Afbeelding: Ticket-anxiety. Publiciteit van Oslo Subway.