10. jul, 2014

Kostenplaatje

Zorgbudget

In 2011 kostte de zorg voor depressie op zich 1,6 miljard euro in Nederland.

Het hoofdstuk depressie komt overeen met 8,1% van de totale kosten voor psychische aandoeningen en met 1,8% van de totale kosten voor de gezondheidszorg. Waarschijnlijk is dit een onderschatting, daar de indeling van ziektegevallen naargelang de diagnose niet eenvoudig is, aangezien het in de praktijk arbitrair verloopt, op basis van een inschatting die kan verschillen van de ene hulpverlener tot de andere.

Er is veel overlap tussen de diagnostische categorieën. In veel ziektegeschiedenissen vind je  meer dan een diagnose, en dan ligt het er een beetje aan; in welke categorie een ziektegeval terecht komt.

Een aanzienlijk deel van de kosten binnen de psychische stoornissen is niet te vatten onder deze noemer.

Onderverdeling

Van de kosten van de zorg voor depressie gaat 69% naar de geestelijke gezondheidszorg, 15% naar de ouderenzorg, en 6% naar zowel genees- en hulpmiddelen als naar de ziekenhuiszorg. Van de totale kosten voor depressie ging 65% naar vrouwen en 35% naar mannen. De kosten zijn het hoogst in de leeftijdsgroep 40 tot 65 jaar.

Ik vind het opmerkelijk dat de prijs van de geneesmiddelen maar een fractie is van de totale kost voor de verzorging van depressieve patiënten. Ik vind niet zo gauw vergelijkbare cijfers voor België. Ik durf echter te voorspellen, dat ons land meer uitgeeft aan antidepressieve geneesmiddelen, en minder aan psychotherapeutische zorgen, aangezien de geestelijke gezondheidszorg in ons land aanzienlijk minder uitgebouwd is.

Onderschatting

Jammer maar helaas. Daar is nog veel werk aan de winkel. Dit is nog maar alleen de kostprijs van de verzorging. Daar komen andere kostenfactoren bij in termen van het aantal verloren arbeidsdagen, naast het onmeetbare leed van de getroffen persoon, en zijn of haar omgeving. Er is de prijs van verwante verschijnselen, die door angst en depressie kunnen worden beïnvloed, zoals verslaving en zelfmoord.

Het zou wel eens kunnen dat ons model waarin meer voor een behandeling met geneesmiddelen dan voor psychotherapie wordt gekozen, in wezen goedkoper is, want psychotherapie is duur, omdat het een arbeidsintensief proces is. Of het daarom ook beter of slechter is, laat ik in het midden.