9. jul, 2014

De markt van de angst

Tendens stijgend

Elk onaangenaam verschijnsel schept automatisch een markt.

Er zullen altijd mensen zijn die op zoek gaan naar verlichting van hun angst en depressie, wanneer deze het leven vergallen. Op basis van de angst die onze maatschappij doordesemt, is er een onophoudelijke vraag naar middelen, waarvan aangetoond of beloofd wordt dat ze het onaangenaam verschijnsel zullen wegnemen of milderen.  

Angst is een kamerbreed probleem van de samenleving. Het mag dan ook geen verwondering wekken dat omtrent angst een reusachtige markt ontstaan is, niet alleen in geneesmiddelen op de legale markt, maar ook van genotmiddelen en drugs, en dan komt er ook een illegale markt in beeld. De vraag schept het aanbod.

Breder

De markt van de angst beperkt zich trouwens niet tot middelengebruik.

Ook de godsdienst en de sekten drijven grotendeels op de vermeende verlichting van de angst, en het wegnemen van  onzekerheden, aangezien ze beweren dat ze daar wat kunnen aan doen.

De vraag is of sommigen geen misbruik van de situatie maken, en dan geldt dat zeker voor de drughandelaars, en misschien ook wel voor sommige leveranciers van hoop en vertrouwen in de religieuze hoek, en ten langen leste geldt dat ook voor de farmaceutische industrie die hier goed garen bij spint.

Er kunnen misbruiken voorkomen en agressieve verkoopstechnieken aangewend worden, maar toch heeft de farmaceutische industrie een omwenteling gebracht in de behandeling van psychische stoornissen. Het is een geschiedenis van vallen en opstaan, maar er zijn toch heel wat categorieën aan te wijzen waar de patiënten nu beter af zijn dan pakweg dertig jaar geleden, toen ik aan mijn loopbaan begon.

Kostprijs

Depressie is een van de duurdere ziekten, als je het afmeet aan de kosten voor de maatschappij, en voor de gezondheidszorg. Bij de kosten voor de maatschappij is het ziekteverzuim te rekenen, en bij die voor de gezondheidszorg komen antidepressiva in beeld, dat zijn geneesmiddelen die tegen depressie ingezet worden.

 

Afbeelding: Adbusters