8. jul, 2014

Markt

Angst en depressie

Het angstgevoel zelf wordt vaak als onaangenaam ervaren.

Zeker als het over intense angst gaat, betreft het een onaangenaam gevoel dat met fysieke pijn gepaard kan gaan, en tot controleverlies of inperking van de actieradius aanleiding geven. Dat is met name bij fobieën het geval, waarbij het kan voorvallen dat de betrokkene het huis niet meer durft verlaten.

Wanneer de angstgevoelens zo sterk zijn, kan er gemakkelijk een angst voor de angst ontstaan, met name een angst voor het controleverlies dat met acute aanvallen of chronische angstsymptomen gepaard gaat.

Dat kan zo erg worden dat je in een nefaste kringloop komt te zitten, van angstaanvallen die in de tijd van elkaar worden gescheiden door periodes van anticipatieve angst, voor de angstaanvallen die zouden kunnen komen, of voor de psychosomatische ziektesymptomen die de angst begeleiden.

Angst en depressie

Die angst leidt tot somberheid, uitzichtloosheid en een gebrekkig zelfvertrouwen.

Angst gaat vaak hand in hand met depressie, en we spreken dan van een anxio-depressief syndroom. Daar is iets aan te doen, en als het zover gekomen is, wordt het misschien tijd de huisarts of een psychiater te raadplegen. Al naargelang het geval kan de nadruk dan meer op psychotherapie of meer op geneesmiddelen komen te liggen.

We mogen stellen dat in ons land teveel naar geneesmiddelen wordt gegrepen, maar dat komt dan toch ook omdat we als samenleving niet genoeg in psychotherapie investeren. Per geval is individuele psychotherapie duurder dan de pilletjes.

Kritiek

Vaak wordt de medische wereld met de vinger gewezen op grond van een overdreven gebruik van allerlei angststillende middelen.

Tijdens de jaren zeventig en tachtig is er inderdaad een betreurenswaardig misbruik geweest van benzodiazepines, maar vandaag weten we wel beter. Zelf schrijf ik die niet voor.

Alle kritiek mag echter niet doen vergeten dat er werkzame middelen bestaan die bij angst en depressie kunnen helpen, die oordeelkundig voorgeschreven verlichting van het lijden kunnen brengen, en de persoon in staat stellen zijn of haar taken weer op te nemen. Het zou jammer zijn als mensen die zo erg van angst afzien, zich het gebruik van deze middelen zouden ontzeggen.