7. jul, 2014

Fluiten

In het donker

We hadden het deze week over de jaloezie.

We hebben de jaloezie voorgesteld als een bijzondere vorm van angst. Dat was min of meer bedoeld als inleiding tot een paar mijmeringen over angst in het algemeen, waar we het nu en de komende dagen zouden willen over hebben. 

We zullen dat doen aan de hand van een wijsgerig artikel omtrent angst dat onze aandacht trok. Het is van de hand van Professor Rudi Visker van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de Katholieke Universiteit Leuven.

Een op tien

De tekst, getiteld “Fluiten in het donker,” steekt van wal met de samenvatting van “een recent krantenartikel” (niet nader geciteerd). Naar schatting veertig miljoen burgers van de Europese Unie — onder wie één miljoen Belgen — zouden alle dagen in angst leven.

Uit een onderzoek bij 20.000 patiënten in 558 Duitse huisartspraktijken) blijkt dat veel respondenten moeilijk over hun angstgevoelens praten, ook met hun huisarts.

Angst is dientengevolge een taboe, iets waarover men niet spreekt. Angst wordt hier ‘de nieuwe ziekte’ genoemd, en er zou te weinig aandacht voor zijn vanwege de huisarts. Ik ben enigszins verbaasd over deze bevindingen. Zo nieuw is het allemaal niet. Ik denk dat er altijd al angst geweest is en dat dit altijd wel zo zal blijven.

Scala

Zelf ben ik als huisarts heel veel met angst bezig, om het even of ik dat nu leuk vind of niet, en ik denk dat ik de tekens goed kan onderkennen, maar misschien maak ik mezelf iets wijs.

Wat er ook van zij, ik zie angst heel veel voorkomen bij een groot aantal patiënten, in die mate dat ik er elke dag mee bezig ben. Angst in al zijn vormen. Van gewettigd tot ingebeeld, van hanteerbaar tot overstelpend, van neurotisch tot psychotisch.

Een leven zonder angst is al evenmin voorstelbaar als een leven zonder pijn. Angst- en pijngevoelens zijn onmisbaar om ons in staat te stellen te overleven, zoals we al aantoonden.

Angst is noodzakelijk, maar het moet niet te gek worden. De angstgevoelens kunnen soms zo sterk worden dat ze de gebruikelijke dagelijkse activiteiten in de weg staan.

Bron: (http://www.ethische-perspectieven.be/viewpic.php?LAN=N&TABLE=EP&ID=82).