5. jul, 2014

Klucht

Eye opener

In wezen is iedereen jaloers die in staat is tot een echtelijke relatie.

Niet dat dit beter is, maar het is toch de samenlevingsvorm die het past voor de meeste mensen. Dit zomaar alles voor de vuistweg en zonder er een waardeoordeel aan vast te knopen.

Ik kom nog eens terug op de historische woordenstrijd die ik lang geleden had, in 1986 wellicht, met dat meisje. Die twist is me altijd bijgebleven. Zij was een pittig jonge dame met een heleboel passie en drift in zich. We hebben gevreeën bijna een jaar en dat liep op niets uit, niet dat ik haar dat kon verwijten. Ze was een bijzondere persoonlijkheid mag ik wel stellen. Haar thesis was dat een relatie zonder jaloezie niet kan blijven duren. Ik vond dat nergens voor nodig.

We hadden allebei gelijk, en de verhouding was geen lang leven beschoren.

Ruzie

Op een avond de bekentenis te ontlokken dat ik ook wel jaloers was.

Ik hield er toen nogal libertijnse ideeën op na. Ik beweerde niet jaloers te zijn en ik vond jaloezie niet nodig in een relatie. Om eerlijk te zijn, toch niet in onze relatie. Omdat ik echt niet zoveel van haar kon houden als van een man.

Zij werd angstig van mijn beweringen, dat ik niet jaloers was, en ze voelde terecht aan dat het mij ontbrak aan engagement. In dit geval is het de afwezigheid van jaloezie aan de ene kant die aan de andere kant een angstreactie uitlokt, die de vergelijking met een jaloeziecrisis goed kan doorstaan.

Uit elkaar

Zij wond zich daar over op, en vond het een bewijs dat ik niet echt van haar hield. Toen begreep ik dat niet, maar nu natuurlijk wel. Ik moest het toegeven, dat er wat scheelde en we wisten allebei dat het toch vooral met onze geaardheid te maken had, die we niet konden overstijgen, en dat van beide kanten, want zij heeft zich later tot lesbienne ontpopt.

Op dat ogenblik, ik zweer het je, liep de relatie op de klippen, en gingen mijn ogen open.

Het heeft me een les geleerd. Onder meer dat je niet tegen je geaardheid kunt ingaan, en ook dat jaloezie wel degelijk een functie vervult in een relatie.

 

Afbeelding: Virginia Woolf, 1927.