4. jul, 2014

Niet zonder

De ander

Jaloezie is een bijzondere vorm van angst.

Jaloezie kan felle reacties losmaken, op grond van de angst, de partner aan een ander te verliezen. De intensiteit van de angstgevoelens heeft onder meer te maken met de onzekerheid. Hoe meer onzekerheid er is, hoe erger het gevoel wordt. Die onzekerheid geldt zowel zichzelf als de partner.

Iemand die zich onzeker voelt over zichzelf, zal sneller en meer lijden aan de jaloeziegevoelens dan iemand die zeker is van zichzelf en die zichzelf als aantrekkelijk en succesvol beschouwt. Als je dat laatste niet doet, is de kans hoger dat er een afhankelijkheidsrelatie ontstaat, en dat versterkt nog eens de jaloeziegevoelens.

Jacht

De jaloerse persoon gaat op zoek naar zekerheid.

Er ontstaat een obsessie met het doen en laten van de geliefde persoon, en alle aandacht gaat nog alleen naar het vergaren van aanwijzingen, die je ergste vermoedens bevestigen.

Elke nieuwe aanwijzing schept weer nieuwe vragen en fantasmen, en daardoor wordt het jaloerse gedrag een zelf onderhoudend proces, waarbij de jaloerse persoon op zoek gaat naar informatie die indien ze wordt gevonden, de wereld doet instorten.

M/v

Persoonlijk had ik net zoals velen de indruk dat vrouwen jaloerser zijn, maar de literatuur geeft ons ongelijk. Mannen zijn even jaloers dan vrouwen, al uiten ze dat misschien anders. In mijn ervaring heb ik extreme vormen van jaloezie voornamelijk meegemaakt bij lesbische koppels. Lesbiennes zijn de atleten van de jaloezie. Het is puur anekdotisch, maar misschien kunnen anderen dat beamen.

Misschien valt het bij vrouwen meer op omdat het tot uiting komt op allerlei manieren, daar waar mannen het meer opkroppen, tot het een keer tot uitbarsting komt.

Sommige mensen worstelen daar mee, omdat ze die jaloerse gevoelens niet aanvaarden als normaal en noodzakelijk. Sommigen vergeven het zichzelf niet dat je jaloerse gevoelens gewaarworden en dat die die maar moeilijk kunnen beheersen. Dat maakt het net erger.