2. jul, 2014

Emotie

Panisch

We zeiden het gisteren al.

Angst is in wezen een noodzakelijk fenomeen, dat binnen zekere grenzen onmisbaar is om ons in staat te stellen met de wereld om te gaan. Het is immers onvoorstelbaar dat we zonder angst zouden kunnen overleven in een gevaarlijke omgeving. Dat hebben we gemeen met alle zoogdieren, en het blijft deel uitmaken van de blauwdruk van ons organisme.

Angst is een onderdeel van ons arsenaal dat ons in staat stelt, niet uit het venster te vallen en niet onder een bus te lopen.

Lichaam

Angst is niet alleen een gevoel maar ook een emotie. Met dat verschil willen we duidelijk maken dat sterke gevoelens gepaard gaan met lichamelijke reacties die aan de willekeur ontsnappen. Bij hogere intensiteit kunnen die fysieke verschijnselen zeer ingrijpend zijn. Zo gaat je adrenaline omhoog en dat heeft voor effect dat je hartslag versnelt, net zoals je ademhaling, terwijl je bloeddruk en je bloedsuikerwaarden stijgen.

Je wordt daar van de weeromstuit agressiever van. Binnen zekere grenzen en in de omstandigheden waarin dat geëvolueerd is, zijn dat nuttige parameters die het organisme in staat stellen te vluchten of te vechten, maar wij zijn vaak bezig al die effecten te onderdrukken, omdat vluchten en vechten in een moderne maatschappij nu eenmaal niet op prijs gesteld worden.

Ermee omgaan

We moeten die energie kunnen omzetten in iets anders om er niet door overstelpt te worden.

Dat lukt niet altijd en dan kan de angst op de lange duur te intens worden om nog te hanteren. De emotie kan uit de hand lopen. Dan raken we het overzicht kwijt en slaat de paniek toe. Dat kan zich op allerlei manieren uiten, hetzij acuut, bijvoorbeeld onder de vorm van angst- en paniekaanvallen, hetzij chronisch aan de hand van allerlei klachten zoals hoofd- en nekpijn, maagzuur, buikkrampen en dergelijke.

Er zijn allerlei manieren om daar iets aan te doen, en dat is mogelijk vanaf het ogenblik dat het probleem herkend en gepast aangepakt wordt. Vaak gebeurt dat niet en worden allerlei dingen geprobeerd die niets uithalen omdat ze de wortel van het probleem niet aanpakken.