1. jul, 2014

Angst

Vertrouwen

We denken over een nieuw maandthema.

De mens heeft graag zekerheid en het gevoel dat de omgeving onder controle is. Als dat niet het geval is besluipt ons een gevoel van onzekerheid, verhoogde waakzaamheid en ongerustheid. Wanneer de dagelijkse werkelijkheid zich niet ontwikkelt zoals we dat gewenst of verwacht hadden, reageren we met ergernis, een vorm van woede, die gebaseerd is op angst.

Dat is een normale menselijke reactie  Iedereen wil uiteindelijk zijn omgeving onder controle brengen en houden, en daar zijn we een groot gedeelte van de dag mee bezig.

Inspanning

Ons in leven houden en bovenal onze stand ophouden is niet iets wat vanzelf gebeurt.

Er moet ook brood op de plank komen. Wanneer aan de basisbehoeften voldaan is, dan zijn het meestal de anderen die aan de basis liggen van onaangename verstoringen.

Onze angst komt voornamelijk van de Ander, of de afwezigheid van de Ander.

Niemand van ons leeft alleen en we zijn allemaal omgeven door betekenende anderen. Onze partner, onze gezinsleden, onze baas, of onze collega’s. Naarmate die ander meer macht over ons heeft, boezemt hij ons meer angst in. Het is iets wat doorgaans onbewust blijft maar altijd sluimerend aanwezig.

Gemis

De ander kan ons treffen door zijn of haar afwezigheid.

De grootste dreiging, omdat ze zo slecht controleerbaar is, gaat uit van derden, die een wig in de relatie zouden kunnen drijven, en dat is waar de jaloezie op de proppen komt. Het is een bijzondere vorm van vrees die gebaseerd is op een onderliggende verlatingsangst. Hoe groter de liefde, hoe groter de verlatingsangst, zou je kunnen stellen. Hoe afhankelijker we zijn, hoe sterker het onaangename gevoelen, van onzekerheid en argwaan, dat we de geliefde persoon zouden kunnen verliezen, door toedoen van een derde.

Zoals elke angst is dat in wezen een noodzakelijk fenomeen dat binnen zekere grenzen onmisbaar is om ons in staat te stellen met de wereld om te gaan.