1. jul, 2014

Spagaat

Spreidstand

Het is het einde van de maand.

Tijd om af te sluiten en de leien schoon te vegen. Ik heb me de voorbije maand eens goed laten gaan over God en de Mystiek, wat niet anders is dan literatuur over God. Dat lucht op en veel meer moet dat niet zijn.

Persoonlijk heb ik niet zo een behoefte aan de hele poespas van de engelen en heiligen, en de volksdevotie die omtrent de hemelbewoners plaatsvindt, maar ik kan wel mijn hart ophalen aan alle literatuur en kunst die er ooit aan gewijd is. Ik geloof er niet in, maar ik kan het wel mooi vinden.

Nieuwsgierigheid

Ik ben ooit begonnen met de Heiligen, en daarna kwamen de Pausen, waarvan vele heilig zijn verklaard, dus het was onvermijdelijk. Het is een wonderlijke geschiedenis hoe de Pausen van Rome de hele Latijnse kerk in handen hebben gekregen, een toestand die tot vandaag duurt. Stof voor een ander maandthema.

Waar het om gaat, is dat ik die literatuur en die kunst wel kan begrijpen, die zo rijkelijk voorhanden is en die de relatie tussen mens en (vermeende) schepper de eeuwen door begeleidt. Ik kan er helemaal door meegesleept worden, en het behoort tot het mooiste wat de mens ooit vervaardigd heeft. Kijk naar de gewelfschilderingen op het plafond van de Sixtijnse kapel van Michelangelo en probeer eens niet onder de indruk te komen.

Besluit

Ik kan dat begrijpen, denk ik, wat die kunstenaars daar doen, omtrent God, omdat het kunst is en bijgevolg per definitie mensenwerk. Hoe de mens, de schepper achterna, een nieuwe en kunstmatige werkelijkheid schept, die oneindig kleiner is dan de schepping van de Schepper, maar toch probeert de harmonie (en in de twintigste eeuw de kakofonie) van de kosmos, zoals wij die ons verbeelden, te weerspiegelen.

Daarom hoef ik nog niet te geloven dat de moedermaagd voortdurend bezig is met het behartigen van de belangen van al degenen die tot haar bidden. Ik kijk niet neer op mensen die aannemen dat dit wel zo is. Je kunt dat zelf invullen zoals je dat zelf wil, omdat het toch onmogelijk is uit te maken hoe het precies in elkaar zit. De ene hypothese is al evenveel waard als de andere.

 

Afbeelding: Francis Bacon, De Paus met de Uilen. Paleis voor Schone Kunsten te Brussel.