28. jun, 2014

Letteren

De schrift

Het gaat om literaire procedés.

Wetenschap is in wezen een bepaalde manier van met literatuur omgaan, en godsdienst een andere. Het vertrekt toch altijd uit de tekst. In het ene geval is dat een wetenschappelijke publicatie en in het andere geval de heilige schrift, en alles wat daar in de loop der tijden over geschreven is.

Om een discussie te beslechten is het doorgaans zinvol te kijken wat de teksten zeggen. Daarmee weten we wat er al over bekend is en hoeven we niet telkens van nul af aan te beginnen met redeneren.

Chinese puzzel

Het gaat om een intertekstueel bouwwerk, waarin de bouwstenen naar elkaar verwijzen.

Wat niet past in dat bouwwerk, kan niet waar zijn. Neem nu het boek Urantia, een slaapverwekkende pseudo-openbaring die in 1955 in Amerika is neergedaald door inspiratie vanwege buitenaardse wezens.

Het gaat om een vorm van oplichting die niet met onze wetenschappelijke inzichten te verenigen valt; en al krijgt de Joods-Christelijke openbaring er een plaats en wordt Jezus er erkend, het is en blijft een klinkklare leugen. Het is moeilijk voor te stellen dat de buitenaardse wezens die dit werk zogezegd dicteerden zoveel aardse auteurs plagiëren als in dit werk is gebeurd.

Onzin

Niet dat het verboden moet worden, maar het brengt ons nog eens herinnering dat er veel onzin verkocht wordt. Dat was vroeger al zo toen mensen nog boeken lazen, en dat is zeker ook nu zo op het internet. Zoveel houvast hebben we niet, en niets is vanzelfsprekend. Om onze weg daarin te vinden heb je een kompas nodig, en voor mij is dat dus Dieu et la Science. God en de Wetenschap.

Het is een kwestie van goed omgaan met de kennis die de vorige generaties ons hebben overgeleverd, waarbij we behouden wat deugdelijk is gebleken, en wat door de grote auteurs wordt aanvaard. We zijn dwergen, maar we zitten op de schouders van reuzen. We kunnen hoog komen dankzij de intellectuele arbeid van onze voorgangers.

We hebben het geluk in een tijd de leven waarin de kennis nog steeds met sprongen vooruitgaat. Niemand kan alle beschikbare kennis overzien, en we kunnen elk in ons vakgebied nauwelijks bijblijven. Het valt niet bij te sloffen.