26. jun, 2014

Standpunt

Interventionistisch

Je ziet meer van op een afstand.

God is als een bergtop die iedereen kan zien, maar die niemand kan beklimmen.

Iedereen ziet de bergtop vanuit zijn eigen standpunt, en om die reden heeft iedereen er een eigen beeld van, dat nooit helemaal met dat van iemand anders overeenstemt, die noodgedwongen een ander standpunt in ruimte en tijd inneemt dan wijzelf.

We hebben het allemaal over dezelfde bergtop, maar we hebben daar ieder een ander beeld van. Het kan bijzonder boeiend zijn om te gaan kijken wat daar in de loop der eeuwen allemaal over verteld is, maar er bestaat geen manier om uit te maken dat het ene verhaal beter, of waarheidsgetrouwer is dan het andere.

Tantalus

God onttrekt zich systematisch aan elk wetenschappelijk onderzoek.

Er zijn er al velen geweest die dachten dat ze iets konden bewijzen, maar in wezen lukt dat niet en ik durf te voorspellen dat het ook nooit lukken zal. We kunnen daar best zeer sceptisch in blijven. Ik kan me trouwens niet indenken dat daar ergens een bovennatuurlijke persoon rondzweeft die ermee bezig is welk land de voetbalmatch wint, welke student zijn examens haalt en of mijn tante geneest van kanker.

Het is gezellig dat we kunnen doen alsof daar iemand is die ons kan helpen in onze moeilijke uren, maar als we daar nuchter over nadenken, dan is het toch moeilijk aan te nemen dat er een God zou zijn die tussenkomt in de menselijke geschiedenis. Als hij dat wel zou doen, of als hij het zou kunnen en hij deed het niet, dan was Hij of Zij verantwoordelijk met alle historische ellende waar we opgescheept mee zitten.

Mensenwerk

De menselijke geschiedenis is door mensen gemaakt, dat kun je aflezen uit de resultaten. Nadat zijn of haar drie boeken af waren heeft God gezwegen. Na Talmoed, Bijbel en Koran houdt het Goddelijke spreken of liever schrijven op. Mensen die beweren dat het anders is, mogen hun mening verkondigen, en we kunnen daar kennis van nemen, zoals van elk verhaal, zonder daarom alles wat daar verteld wordt, klakkeloos te moeten geloven.

We kunnen dat gefascineerd lezen, maar er komt een moment dat het boek is en dat we terugkeren uit de fictie naar de realiteit.