24. jun, 2014

Heelal

Verklaarde nacht

Dieu et la Science.

We hebben genoeg aan twee waarheidsbronnen, namelijk de wetenschap en de openbaring, om het heelal te verklaren. Wat daar in past, kan er bij komen en onderdeel van het wetenschappelijk verhaal, of van het voortgaande openbaringsverhaal worden. Wat ermee vloekt, deugt niet.

Wat wetenschap en openbaring verder nog met elkaar gemeen hebben, is het feit dat ze open en vrij toegankelijk zijn voor iedereen die het alfabet heeft geleerd op school.

Literatuur

Het gaat om twee verschillende verschijningsvormen van de Literatuur. Dat is een lichaam van verworven kennis dat van generatie op generatie wordt overgeleverd, door toevoeging van steeds nieuwe teksten. Die zijn niet allemaal geloofwaardig en zinvol, daarom dat er toch die twee lichtpunten zijn, namelijk de wetenschappelijke literatuur en die omtrent godsdienstfenomenen, met dien verstande dat de Openbaring afgesloten is, maar het nadenken erover niet.

Het punt is namelijk dat die kennis niet zo maar een beetje groeit, maar wel exponentieel, dat die kennis geordend is, tenminste wat betreft de geloofwaardige bronnen, en dat die voor iedereen toegankelijk is.

Web

Die toegankelijkheid is in mijn levensperiode ten zeerste toegenomen door de explosie van de elektronische media. Je kunt de teksten zelf lezen en raadplegen, en iedereen moet maar zien of hij of zij voldoende bagage heeft om de betekenis te ontcijferen. Het punt is dat niemand meer kan claimen de waarheid in pacht te hebben of te beschikken of informatie die iemand anders niet heeft, pakweg om in contact met het Goddelijke te komen.

Ik kan me niet buigen voor iemand die beweert meer te weten dan ik, of een inzicht te hebben dan ik ontbeer, op basis van bronnen die niet onthuld zijn. Ik geloof principieel niet in goeroe’s en onlustprofeten, zoals ik ook een gezond wantrouwen heb informatie die naar commercie ruikt. Dat is net hetzelfde. Daar is iemand aan het woord die zijn eigen agenda heeft en die zal zelden overeenstemmen met die van ons.